35 пожара за половин месец в областта, РДПБЗН-Кърджали с превантивни препоръки

От началото на месец юли на територията на областта са регистрирани 35 пожара, 6 от които с нанесени материални щети. Небрежността при боравене с открит огън е причина за възникване на 29 от пожарите.

Нанесените щети са значителни –изгорели са 1100 кв. м покривна конструкция, 35 дка широколистна гора, 1 стопанска постройка, 2 автомобила. Унищожени са повече от 300 дка горска постеля и селскостопански площи.

Предвид силното засушаване прогнозите за опасно високи температури и нива на индекс на пожароопасност отправяме апел към жителите и гостите на областта за спазване на правилата за пожарна безопасност:

Не палете огън на открито по никакъв повод. Най-малкият повей на вятъра може да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност да реагирате адекватно.
Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда. Правило, нарушавано най-често от движещи се по пътищата автомобили.
Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в дворни, селскостопански и вилни имоти следва да става чрез събиране, окосяване и извозване на отпадъците. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне.
При възникване на пожар на открито оценете обстановката по отношение мястото на възникване, посоката и скоростта на придвижване на горенето.
Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с вода, пръст, пясък и тупалки от зелени клони.
При опасност от усложняване на обстановката потърсете безопасен път за евакуация далеч от мястото на пожара в посока обратно на вятъра, покрай водни басейни, реки и потоци.
След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин подайте съобщение за пожара на тел.112, туристическа хижа или кметство на населено място. Информирайте и за хора, пребиваващи в близост до мястото на запалване, ако имате такава информация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини