Президентът на КНСБ посети „Славейков“

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров посети Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в края на работния ден вчера. Визитата бе част от официалната програма на делегацията в Кърджали.

Заедно с него в училището за шампиони за първи път пристъпиха Даниела Алексиева - вицепрезидент на КНСБ с ресор „Организационно развитие, координация и комуникация“ и Тодор Капитанов - вицепрезидент на КНСБ с ресор „Правна закрила, КТД и колективни трудови спорове“. Областният координатор на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева и експертът Милен Милинов също бяха част от групата.

Директорът на СУ „Петко Рачов Славейков“ Милко Багдасаров посрещна гостите сърдечно, а преди самото пристъпване на прага част от танцовия състав при училището с ръководител Лора Колева ги поздрави с темпераментно хоро. Облечена в родопска носия девойка поднесе топла пита с мед за добре дошли. Въпреки късния час много учители очакваха високите гости, за да си поговорят за темите, които ги вълнуват. Разбира се, директорът Багдасаров с гордост показа училището, макар и без присъствието на многобройните ученици поради лятната ваканция. Гостите бяха, меко казано, изключително впечатлени. По техните думи, те често посещават училища, но атмосферата тук показва грижа на добър стопанин, духовност и сплотеност. По време на разходката из училището гостите видяха многобройните купи и награди, хилядите бухалчета, събирани от целия свят, многофункционалните кабинети, красивите картини и стенописи. В хода на разговора Багдасаров обясни и за проблема с осигуряване на оптимална среда и обучени кадри за работа с деца със специални образователни потребности и поведенчески проблеми, който се задълбочава с всяка изминала година.

Всъщност колективът на СУ „Петко Рачов Славейков“ съставлява най-голямата синдикална училищна организация на КНСБв България. Затова и интересът към срещата с ръководството на КНСБ бе голям.

Официалната среща се проведе в кабинета по история и започна с връчване на подаръци на гостите – специализирани издания на школите, брандирани раници и най-ценното – статуетка „Бухалче“, която получават най-заслужилите учители на наградите „Даскеер“ и най-големите приятели на училището.

Иванка Караколева започна с думите, че показва това училище с гордост, защото на първо място се ръководи с грижа за най-малкия детайл от зеленината в двора до възможностите за развитие на всяко дете, второ, има създадени прекрасни условия за работа на учители и учене за учениците, както и за изнасяне на лекции и провеждане на обучения от типа „Моето първо работно място“ и трето, с огромен интерес от страна на ученици и родители да учат в това училище, доказателство за което е направеният пълен прием след седми клас още в първия ден на записването само до обяд. „Тук знаят как се прави образование“, категорична бе Караколева.

Пламен Димитров не спести суперлативи за това, което вижда в училището. „Имате идеални условия за работа“, сподели с учителите той. „Когато средата е предразполагаща като вашата, учебният и възпитателният процес вървят гладко. Сигурен съм, че тук децата искат да направят нещо, което да им остане като знание и преживяване. Поклон пред всички вас, не защото съм тук, а винаги съм казвал, че българският учител е будител, който преди години бе пренебрегван, но сега вярвам, че получава своето достойно място в обществото не само като заплащане. Но и предизвикателствата пред вашата професия, за някои от които едва сега научавам, са стряскащи. Надявам се политиците да намерят съгласие поне по тези въпроси и да се направи нещо устойчиво и трайно.“

Педагозите имаха възможност да зададат своите въпроси на Пламен Димитров и неговите заместници. Някои се върнаха в спомените си към голямата учителска стачка и промените, настъпили след нея за учителите. Други подеха разговор за въвеждане на въпросите за защитата правата на работещите в учебния план на по-ранен етап – не в 12-ти, а още в 10-ти клас, тъй като много от гимназистите започват да работят още в ученическа възраст. Тук вицепрезидентът Даниела Алексиева предложи създаване на едно иновативно партньорство между КНСБ и учителите на „Славейков“ с предложения и от двете страни за създаване на по-ефективно обучение на учениците по тези въпроси. Тодор Капитанов разказа за стартиралия само преди месец подкаст, разпространяван във всички платформи за млади хора и покани славейковци в новото прекрасно оборудвано студио на КНСБ, където да създадат свой подкаст по темата.

Гостите получиха покани за събитията по повод 40-ия юбилей на СУ „Петко Рачов Славейков“ през месец ноември 2024 година и обещаха да присъстват.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини