Бивши съученици от „Славейков“ се събраха на другарска среща в Бурса

.Решиха да запишат ученическите си споменив сборник

Топла и вълнуваща приятелска среща на брега на Мраморно море си спретнаха някогашнитеединадесетокласнициот втория випуск наСУ „П.Р.Славейков“ - Кърджали, завършили през 1989 г.Две групи– една от България и една от Турция с наши изселници,се събраха и отпразнуваха 35 години от последния школски звънец.На веселото и задушевно тържество те бяха обградени от приятелите и семействата си. Сред тях бе и бившата им класна ръководителка Тонка Хаджинакова – един от знаковите дългогодишни преподаватели по Български език и литература в училището за шампиони, вече пенсионер.

На фона на залязващото слънце, сред плясък от вълни и глас на чайки, бившите съученици си припомниха пазени през годините щури, но мили ученически спомени. Във веселата компания оживяха отново разказите за бягства от час, счупени училищни мебели, горещи спорове, незаслужени двойки и необичайниметоди за преписване. Всеки сподели накраткоза премеждията и успехите си през годините. Разглеждаха се снимки – някогашни и сегашни, запечатали образите на деца и внуци. Изпяха заедно „Един неразделен клас“ под съпровод на китара – както някога. Имаше и онлайн включвания на хора от випуска, неуспели да дойдат събитието. Предложиха се интересни хрумвания засрещи на различни дестинации в нашенско и зад граница. Роди се и идея за съвместна книга-споменик на випуска, в която всеки да сподели училищните си преживявани. В полунощ, под звездното небе, бе разрязана и торта с надпис „35 години славейковци“. Трогателен бе и жестът на бившите ученици на г-жа Хаджинакова, които ѝ поднесоха златно колие. Не липсваха и сълзи в очите.

Групата съученици от Турция бе подготвила и изненада за гостите си от България. Това бе разходка с екскурзовод из забележителни места в града –културни и археологически места, гробници, музеи, чаршии.Вкусиха и местни гозби и специалитети. Посетиха и центъра на керамичното изкуство Изник – античната Никея. Времето бе кратко за всичко планирано, но на раздяла наборите си пожелаха здраве и нови възможности за срещи.

Класът от випуск 1989 г. на г-жа Тонка Хаджинакова през годините е сочен за един от най-палавите, но и най-талантливи и незабравими ученици сред всички випуски на „Славейков“. И до днес по-възрастните преподаватели от школото разказват легенди за този клас и за нестандартните им представяния на различни прояви – училищни събития, бригадирски мероприятия и др.През годините немалкоученици са успешно реализирани специалисти в страната и зад граница. Сред по-известните в Кърджали са: Дафин Каменов –заместник окръжен прокурор; Александър Трингов –експерт и началник на отдел в Министерство на образованието и науката (МОН); Елена Костова – Петкова, адвокат, дългогодишен юрисконсулт в ОЦК;Айгюл Шефки – съдия в Административен съд в Кърджали; Мария Граменова – старша сестра в МБАЛ „Д-р А. Дафовски“АД – Кърджали; Божидара Ангелова – поет и автор на детска литература. Реализирани в Бурса: Юркие Шентюрк – адвокат;ИнджигюлШентюрк – председател на синдиката на текстилните работници; Семра Халил – дългогодишна акушерка; Нериман Дениз – медицинска сестра, ЕмзадеАлбайраки още работещи в здравеопазването, служители в институции, в администрации и фирми в южната ни съседка и в други страни на Европа.

Групата славейковци от Кърджали и Пазарджик изказва сърдечната си благодарност към наборите си в Турция за перфектната организация на събитието и екскурзията, за топлото посрещане и хубавите взаимни и топли чувства и преживявания!

Теодора Тенева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини