ПП-ДБ държи на 3-месечната отсрочка: Ако се препънат с реформите, веднага ще вземат и върнат мандата

„Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) не нарушава по никакъв начин Конституцията с предложението си за три месеца отсрочка преди връчване на втория мандат за съставяне на кабинет, коментира тази сутрин в предаването „Здравей, България“ депутатът и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Вчера ПП-ДБ се срещнаха с президента Румен Радев и поискаха три месеца парламентарно време за приемане на ключови закони и реформи. „Предлагаме пакет от закони и решения, за да се разчисти политическата система от корумпирани лица. Предлагаме декларация, в която са поставени тези важни стъпки, и ще търсим широка политическа подкрепа за нея. Затова ни трябва известно време и идваме при вас с призив към тази възможност“, заяви Николай Денков от ПП-ДБ. Президентът обаче им отговори, че сега задачата им е да предложат правителство, а част от предложенията на ПП-ДБ изискват квалифицирано мнозинство - затова първо трябва да си изяснят дали ще успеят да получат подкрепа за съставяне на кабинет.

По-рано Румен Радев бе обявил, че още тази седмица ще връчи втория мандат на ПП-ДБ. Дотам се стигна, след като ГЕРБ не успя да събере мнозинство за кабинет, а групата на втората политическа сила ДПС се разцепи и така ПП-ДБ станаха втори по брой депутати.

„България е в безпрецедентна политическа криза. Задават се вероятно седми предсрочни парламентарни избори. Кризите изискват нестандартни решения, защото явно стандартните карат политическата класа да възпроизвежда конфликти помежду си. Не нарушаваме Конституцията. Да припомним, че за втория мандат Основният закон не определя срок“, каза днес Надежда Йорданова.

„ПП-ДБ ще търси подкрепа от 160 народни представители“, съобщи тя.

„Ще настояваме парламентът да не излиза в отпуск и да се продължи по изпълнение на мерките. В първия момент, в който се препънем, ще поискаме мандата и ще го върнем веднага неизпълнен“, поясни депутатът.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини