Административният съд - Смолян спря предварителното изпълнение на платеното паркиране за последните зони

Пред Административен съд - Смолян е подадено искане за спиране на допуснато предварително изпълнение на заповед на кмета на Община Смолян, с която е въведен режим на платено паркиране. Искането е подадено от адв. Елена Радева – Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян". В прессъобщение до медиите от групата казват, че с това "се спира събирането на такси от незаконните сини зони в Смолян". В прессъобщението се казва още, че "акцията започна със залепване на лепенки по стъклата на автомобилите, след което се пристъпи и към поставяне на скоби и налагане на глоби на жителите и гостите на града."

В случая става въпрос за последните зони, включени към платено паркиране в Смолян:

  • Цялата улица "Арх. Петър Петров" – улицата зад общината
  • Зоната пред аптека "Евридика", която е подход към болницата
  • Уширенията до сградата на Журналиста на Стария център
  • Паркингът до дискотека "Топ старс" – уширението от западната страна
  • Зоната пред хотел "Смолян", където има няколко места на уширението на булеварда
  • Паркингът на Родопския драматичен театър от северната страна

Съдът се е произнесъл незабавно по жалбата и спрял допуснатото предварително изпълнение на заповедта, потвърди за СмолянБГвести съдия Петя Оджакова. Основанията на съда са свързани с липса на мотиви в разпореждането за предварително изпълнение и липса на предпоставките на чл. 60, ал. 1 от АПК. Според закона, предварителното изпълнение на заповедта се допуска, когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда. Според съда, събирането на такса за паркирани автомобили в определени зони на града не покрива нито една от тези предпоставки.

Определението на съда не е влязло в сила, като тече срок за обжалването му. Това на практика означава, че гореизброените зони продължават да са платени

"В момента обжалваме това решение на съда," каза за СмолянБГвести кметът Николай Мелемов.

Заповедта от 14.06.2024 г., с която е въведен режим на кратковременно платено паркиране, е обжалвана пред съда и предстои нейното разглеждане. Производствата по обжалване на заповедта и по разпореждането за спиране са различни, подчерта още съдия Оджакова.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини