Доган изненадващо може да даде скорост на съдебната реформа

Най-обсъжданата тема в държавата от 10 дни насам не е Европейското първенство по футбол, не е дори ще имаме ли правителство, а кой ще надделее в битката на титаните на ДПС: Сараите на Ахмед Доган или "евроатлантикът от оня списък" Делян Пеевски? На повърхността това прилича на семейна кавга в най- влиятелната партия на Прехода, като класически опит за вътрешнопартиен преврат, но дълбоко в същността е и битка за голямата власт в завладяната от олигархията държава и за поставянето под личен и партиен контрол на службите за сигурност и съдебната система.

Дали ще има една или две партии с логото на ДПС, които някои шеговито делят на ДСП и ДС, или Пеевски и хората му ще бъдат окончателно отстранени от партията и политиката, е въпрос, който ще предопредели развитието на държавата поне в краткосрочен план, но е възможно сериозно да прекрои политическата сцена.

От това дали ще се реши скоростно или ще се стигне до тежка позиционна битка с тежка артилерия и възможни косвени жертви ще зависи в голяма степен дали има шанс за съставяне на правителство,

дали и как ще продължи съдебната реформа, кои ще са следващите съдебни съвети и оттам главен прокурор и председател на много важния Върховен административен съд (ВАС).
 


Никакви конституционни и квалифицирани мнозинства не могат да бъдат постигнати в това, а може би и в следващото Народно събрание без гласовете на ДПС.

Предстои изключително важното решение на Конституционния съд (КС) по повод конституционните промени, които бяха атакувани и от президента, и от повечето политически сили в миналото Народно събрание. Това са промените, чието съавторство вече нито ГЕРБ, нито ДПС вече признават. Известно е силното влияние на тези две партии в част от състава на КС, особено ярко демонстрирано с чисто политическия избор на Десислава Атанасова за конституционен съдия.

В публичното пространство се появиха недотам мотивирани обвинения за оказване на натиск върху конституционни съдии за вземане на определено решение, с което съдебната реформа "на Христо Иванов" (както я наричат и Борисов, и Пеевски) да бъде ликвидирана. Тежкият разлом в ДПС обаче по оста Доган-Делян е възможно да отложи очакваното за този месец конституционно решение за неопределено време, което пък ще остави реформата поне във Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет в сила.


 

Възможно е също така, дори да има вече оказан натиск, голяма част от конституционните съдии да не се поддадат на него и да съобразят огромния риск държавата, освен в политическа и парламентарна, да изпадне и в тежка конституционна криза, ако всички промени в глава "Съдебна власт" бъдат де факто отменени. В този смисъл решението на КС относно промените, засягащи съдебната система, ще бъде ключово не само за съхраняване на държавността, но и за възможно решение на тежката парламентарна криза, в която се намираме в последните 3 години.

Очевидно е, че опиталият се да узурпира ДПС Делян Пеевски иска да направи същото и с държавата и му е изгодно конституционните промени, които намаляват значително възможността за външно влияние в съдебната власт, да бъдат отменени. От друга страна, почетният председател Доган, в своето изявление, в което поиска оставката на Пеевски и приближените му ръководители на партията и на парламентарната група и партията ДПС, отправи изричното твърдение, че се крадат бизнеси на хора чрез прокуратурата и службите на МВР, което адресира конкретно към Пеевски. По този начин той се позиционира от страната на подкрепящите реформата в съдебната власт с демонстрираното си желание си да изкара ДПС и лично себе си от тази порочна схема и "да върне демокрацията, където й е мястото".

Това означава, че депутатите, верни на Доган, които от днес са вече мнозинство във фактически разпадналата се група в ДПС, би следвало да подкрепят предлаганите от бившия министър на правосъдието Атанас Славов промени в закона за съдебната власт или изцяло нов закон, който да конкретизира и преведе в действие конституционните промени от края на миналата година. Доган също би използвал влиянието си, за да осуети намеса на Пеевски в бъдещото решение на КС, именно за да му отнеме личното влияние върху службите и съдебната система, чрез което влияние Пеевски вече застрашава самия него.

И тук стои най-важният въпрос: Как ще се позиционира Борисов?


В състава на на КС има съдии, които дължат присъствието си там на партия ГЕРБ. Ако Борисов заложи вярно на бъдещия победител в титаничната битка Доган-Делян, за да запази собствените си позиции и неприкосновеност, то решението на КС може да изненада всички ясновидци и да бъде прореформистко и продържавническо. Това пък ще даде възможността да се поиска Законът за съдебната власт (ЗСВ) да бъде внесен в Народното събрание във вида, в който беше изработен в работната група при предишния министър на правосъдието и подложен на обществено обсъждане, разбира се, след задължителна експертиза от Венецианската комисия.

Така е възможно в това или най-късно в следващото Народно събрание да се отключи възможността за избор на новите съдебен и прокурорски съвет, както и на съдебния инспекторат и оттам на нов главен прокурор и нов председател на ВАС.


Ще се търсят 160 гласа мнозинство за избора на парламентарните квоти в двата съвета и инспектората, а това означава, че в тези мнозиинства задължително трябва да участват депутатите на ГЕРБ, ДПС, "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и още поне една парламентарна група.

Без Пеевски като фактор в парламента и при реално силно отслабено влияние на Борисов дори и в собствената му парламентарна група, постигането на тези мнозинства е възможно. Но при продължаване на тандема Пеевски-Борисов това не може да се случи поне в следващите два парламента.

Основният извод е, че продължението или спирането на съдебната реформа зависи от изхода на лидерската битка в ДПС и омаломощаването на Борисов като политически фактор.


Именно затова и политическите партии с реформистки уклон, и гражданските организации, работещи в областта на върховенството на правото и защитата на демократичните ценности, не могат да бъдат пасивни наблюдатели около бойното поле между сараите и корпулентните нови политици. За отстояването на правовата ни държава изходът от тази битка е едно малко Ватерло.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини