„Петьофи обикаля света“ стигна и до музея в Смолян

По времето, в което е роден известният унгарски поет и революционер Шандор Петьофи (1823-1849), Кралство Унгария е част от Хабсбургската империя – решаваща сила в Централна Европа, при което националната независимост е сериозно накърнена. Но в първата половина на 19 век започват обществено-икономически реформи: това е епохата на буржоазни и национални преобразувания и осъзнаване, чиито стремления съвременниците обобщават в мотото „Родина и напредък”.
В такава атмосфера в Унгария се появява млад революционер и поет, който с прям глас, с нови теми, със способността си да разпалва чувствата е истински рушител на застоя, посредствеността и салонната лирика. За едва 26 години живот написва близо 1000 стихотворения. Като унгарски поет с унгарска идентичност и до ден днешен той е с небивало въздействие върху световната литература: интензивно превеждан на много европейски езици; често заради него преводачите му изучават унгарски. Поезията му оказва будителско въздействие върху самосъзнанието у борещите се за свободата си по-малобройни европейски народи.
Шандор Петьофи се превръща в централна фигура на унгарската идеология в европейската революционна вълна: като поет, поставил лозунга за граждански свободи и национално самоопределение на знамето на революцията от 1848 г., в борбата за свобода служи на родината си като офицер-защитник за запазване достиженията на революцията.
Революционер, национален герой, мит: с поезията си, с динамичната си личност и героичната си смърт Шандор Петьофи е пълнокръвно олицетворение на романтизма.
Изложбата „Петьофи обикаля света“ е изготвена по поръчка на Министерството на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария, с подкрепата на Литературен музей „Петьофи”. Ще бъде открита на 17 юли от 11.30 часа в залите на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, където ще гостува до 30 септември 2024 г.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини