Жители на Брезе излязоха на мирен протест, искат Община Девин да им обърне внимание

    Жители на село Брезе се събраха днес на разклона за Девин и в мирно шествие протестираха, че общината не обръща внимание на проблемите им.
    "Вече 40 години ни лъжат, нека да спрат. Пътищата са лом, водата вече не става за пиене, само ни лъжат, е, стига толкова.
    Протестираме за нормални условия на живот на селото, за пътища, за водопровода, 21-ви век сме, искаме да живеем нормално.
    Пътят към гробищата е много труден, зимата даже не е проходим, на ръце се носят хората повече от километър.
    Днеска протестираме за водопровода, за пътя да се оправи на село Брезе. Протестираме, панеже виждаме политическо напрежение, кметицата е от ГЕРБ, а в Девин ръководството е от ДПС и БСП. Ние сме пренебрегнати откъм бюджет, откъм всичко", казаха претестиращите.
    Зам.-кметът на Девин Николай Юруков контрира: Не е вярно, че заради политически и партийни интереси игнорираме Брезе, както казах и пред хората, проблемите в Брезе са много, проблемите наистина са вътрешната водопреносна мрежа, довеждащия водопровод, пътя за селото, улиците. Към момента сме издали разрешително за строеж за вътрешна водопреносна мрежа. Имаме изготвен проект, той беше стар проект, който имаше издадено разрешително за строеж, беше подновено, то изтече и така проектът губи свойта правна стойност, защото в годините назад не се и намерило финансиране или не се е реализирал проекта. За да стане по-бързо, ние актуализирахме проекта. Към момента сме издали разрешително за строеж и търсим процедура в ИСУН, начин за финансиране на вътрешната водопроводна мрежа, национално и европейско финансиране. Ще изчакат още малко хората, имаме вариант да се случат нещата. Готвим проект за пътя от разклона до Брезе, готвим проект за довеждащ водопровод, в момента сме отворили процедура по подмяна на осветлението на град Девин и още 8 населени места, в което е включено и Брезе. Надявам се до месец да имаме избран изпълнител, до две седмици или до месец да сключим договор.
    Кметът на Брезе Ирина Кочовска коментира: За разлика от другите населени места до сега в Брезе нищо не е правено и сега заслужава примерно една година да му се отделят всички средства, ресурси, за да се вдигне там малко нивото, малко да се изравним с другите села. След като вече имахме проект преди години за водопровода и той не беше осъществен, нямаме доверие, че това нещо ще се случи.
    От общината настояват, че готвят проекти и чакат централната власт да им ги одобри.
    Протестът все пак завърши мирно и без ексцесии.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини