Кметът Ерол Мюмюн откри кърджалийското издание на „Вкус фест”, част от програмата на Дните на приятелството

48 готвачи от цялата област със своите деликатеси се включиха в кърджалийското издание на „Вкус  фест“ в рамките на инициативата на община Кърджали и лично на кмета Ерол Мюмюн „Дни на приятелството“.

Вкусотиите бяха изложени на сергии, разположени в Градската градина на Кърджали и всеки, който пожелаеше, можеше да ги опита и да се наслади на вкуса им.

Кърджали е третата спирка на „Вкус фест“ след като пътуващият фестивал вече гостува на селата Глухар и Стремци. Той се реализира за втора поредна година и е създаден по проект  на НЧ „Обединение 1913“. Финансиран е от Министерство на културата и Община Кърджали и вече е включен в културния календар на Община Кърджали.

Официални гости на фестивала бяха кметът на Кърджали Ерол Мюмюн, заместниците му Веселина Тихомирова, Даниел Делчев и Тунджай Шюкрю.

„Вкус фест” бе открит от кмета на Кърджали Ерол Мюмюн. „Кърджали винаги е бил символ на приятелството, единството и добросъседството  между различните етноси и религии. Убедени сме, че тези дни на приятелството ще бъдат ежегодни и ще се превърнат в традиция за Кърджали. Убедени сме, че тези дни на приятелството ще прераснат във фестивал. Този „Вкус фест” ни представя най-вкусните ястия на света. С този „Вкус фест” се обръщаме и към изкуството и занаятчийството, които са неизменна част от нашата култура. Бъдете все така единни и сплотени, да не губим добротата, която носим в душите си и да продължим да живеем в приятелство и добросъседство.”, каза в приветствието си кметът Ерол Мюмюн.

Той връчи и наградите на трима готвачи за най-добро готвено ястие, най-добро тестено изделие и най-добър десерт, а още трима бяха отличени с поощрителни награди. Всички те бяха оценени от компетентното жури в състав Емил Върбанов от Национален фонд „Култура”, Стоян Анадолиев – председател на НЧ „Обединение 1913” и експертите в общинската администрация Венета Бошняшка и Емине Вели.

Наградата за първо място при готвените ястия получи Шерифе Садула от село Стремци за своя кешкек. Първо място при тестените изделия получи Нурие Емин, която представи къпана баница с месо. Първото място за десерт пък получи Мухарем Алиосман за сладкиша ирлик татлъсъ.

Голям интерес на посетителите на фестивала предизвика шатрата, в която бяха изложени автентични народни носии на близо 200 години, използвани при заснемането на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”. Те са част от експозицията на Историческия музей в гр. Попово и за първи път се представят на открито. Дарени са от филмовата студия „Бояна” на тракийкското дружество в Попово, а то от своя страна ги предоставя на музея в града, разказа директорът на културната институция Владимир Попов.

В културната програма на фестивала участваха Клуб „Пъстро хоро”, Хор „Незабравки” и Вокална група „Ахрида” от читалище „Обединение 1913“, Женска певческа група от читалище „Огнище 1944” Стремци, както и децата от Танцова група към читалище „Н.Й. Вапцаров 1956” Кобиляне. В програмата са включени изпълнения на вокална група „Букет”, детска вокална група и клуб по спортни танци към ОДК, и детският танцов състав „Тракийче” към НЧ „Родопски фар 1936” и други. Ще бъдат подредени произведения на десет приложници и художници от област Кърджали.

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини