Бедствено положение и в Свиленградско, огънят затвори пътя Левка - Студена

Частично бедствено положение бе обявено този следобед на територията на община Свиленград. Издадена е заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. 

Това е третата община в Хасковска област, в която се обявява частично бедствено положение заради големи пожари. От вчера такова е в сила за общините Тополовград и Ивайловград. 

Пожарът между Студена и Левка продължава да се развива и пътят между селата е затворен, съобщи за БТА заместник областният управител на Хасково Митко Петров. Към момента засегнатите площи са около 30 000 декара. В района гори терен с борови дървета, дъбова гора, смесени насаждения и сухи треви, засегнати са и ниви, каза още Митко Петров.

„Ситуацията край Студена е тежка заради силния вятър. Към момента се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак. Работят шест екипа пожарникари. Огънят е труден за овладяване заради тежкия терен, който е в пресечна местност“, обясни заместник областният управител Митко Петров и увери, че за момента няма опасност за хората и населените места, тъй като около селата вече са направени просеки и местни хора също наблюдават ситуацията, за да не бъде изпуснат огънят навътре към къщите.

Възникналият през днешния ден пожар в село Дъбовец е овладян, но остават екипи на място, заради опасност от повторно разпалване.

В село Срем, където огнената стихия вчера изпепели три къщи, селскостопански постройки и 6 автомобила, също вече е под контрол. Хората са в безопасност, а тези, които бяха евакуирани, са по домовете си, каза за ситуацията в община Тополовград Митко Петров.

По думите му, в другата невралгична точка от вчера и тази сутрин – община Ивайловград, продължава да гори гора на склон край село Горноселци, но пожарът е под контрола на огнеборците и обстановката там вече е малко по-спокойна. Стихията там погълна 10 къщи. Критичната ситуация наложи намеса от въздуха. Хеликоптерите и днес продължават да обсипват склоновете с вода. Вече няма опасност за населените места. На терен остават пожарникари, горски служители, доброволци и тежка техника. 

Пожарът в село Радовец на този етап е локализират и е под наблюдение.

Ако днес екипите успеят да се справят с пожарите в Ивайловградско напълно, най-вероятно през утрешния ден ще поискаме хеликоптерите да бъдат насочени към района на село Студена в Свиленградско, каза Митко Петров.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини