Украйна е по необратим път към НАТО – какво още реши алиансът във Вашингтон

Лидерите на страните от НАТО заявиха, че Украйна е по необратим път към включване в алианса, а решенията на най-високо ниво плюс двустранните ходове представляват мост към членството ѝ. Покана за такова членство, както се и очакваше, не е отправена - това ще стане, когао съюзниците решат, че са покрити нужните условия.

НАТО зае и по-твърда позиция по повод подкрепата на Китай за Русия в декларацията на 32-те страни членки в сряда на срещата им на върха във Вашингтон.

Ето ключови части от декларацията от срещата на върха на 32-членния трансатлантически военен съюз:

Украйна

В декларацията се казва, че съюзниците възнамеряват да предоставят на Украйна минимално финансиране от 40 млрд. евро (43.28 млрд. долара) военна помощ през следващата година, но не успяха да изпълнят обещание за многогодишен ангажимент, както поиска генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В декларацията се казва, че алиансът ще продължи да подкрепя Украйна "по нейния необратим път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО", докато Киев продължава "жизненоважната работа" по демократични, икономически реформи и реформи в сигурността.

В него се потвърждава, че НАТО "ще бъде в състояние да отправи покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и са изпълнени условията".

Съюзниците също решиха, че НАТО ще поеме по-голямата част от координацията на военно оборудване и обучение за Украйна от ad hocкоалиция, водена от САЩ.

Някои дипломати виждат това като усилие да предпазят процеса от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Но мнозина се съмняват, че това може да попречи на Тръмп да ограничи сериозно помощта на САЩ за Киев, ако реши да го направи, коментира "Ройтерс".

Русия

Алиансът също така осъди "безотговорната ядрена реторика и принудителните ядрени сигнали" на Русия, включително обявеното от нея разполагане на ядрени оръжия в Беларус, добавяйки, че Минск продължава да подпомага войната на Русия в Украйна.

Но съюзниците остават готови да поддържат канали за комуникация с Москва, за да "намалят риска и да предотвратят ескалацията", се казва в декларацията.

Китай

Декларацията също така засили предишния тон на НАТО по адрес на Китай, като го нарече "решителен фактор" за войната на Русия в Украйна и каза, че Пекин продължава да поставя системни предизвикателства пред евроатлантическата сигурност.

Изявлението призовава Китай да прекрати всякаква материална и политическа подкрепа за военните усилия на Русия. То също така обвини Иран и Северна Корея, че подхранват войната на Русия в Украйна, като предоставят пряка военна подкрепа на Москва.

В изявлението се изразява загриженост относно космическия капацитет на Китай, споменава се бързото разширяване на неговия ядрен арсенал и се призовава Пекин да се включи в дискусии за стратегическо намаляване на риска.

Първата дипломатическа реакция на китайците - на ниск ониво, говорител на мисията в Брюксел - е, че декларацията била пълна с "вонствена реторика" и в свързаното с Китай съдържание имало провокации и лъжи.

Индо-Тихоокеанския район

В изявлението се обсъжда значението на Индо-Тихоокеанския райо за НАТО, като се казва, че събитията там пряко засягат евроатлантическата сигурност.

Алиансът заяви, че засилва сътрудничеството с азиатско-тихоокеанските партньори, включително чрез подкрепа за Украйна и киберзащита.

Алиансът ще се срещне в днес с лидери от Австралия, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея и Европейския съюз, за да обсъдят предизвикателствата пред сигурността и сътрудничеството.

ЕС и НАТО

В изявлението се казва, че сътрудничеството между НАТО и ЕС е станало по-значимо в контекста на Украйна, като се добавя, че алиансът признава стойността на една по-силна и по-способна европейска отбрана.

В него се казва, че развитието на съгласувани, допълващи се и оперативно съвместими отбранителни способности и избягването на ненужно дублиране е от ключово значение за постигането на по-безопасна евроатлантическа зона.

Противовъздушна и противоракетна отбрана, ядрено възпиране

В изявлението се казва, че алиансът ще възпира и ще се защитава срещу всички въздушни и ракетни заплахи чрез подобряване на интегрираната въздушна и противоракетна отбрана.

В него се казва, че НАТО остава ангажиран да предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира надеждността, ефективността, безопасността и сигурността на мисията за ядрено възпиране.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини