„Домът на Дракона“ надмина „Игра на тронове“ с четвъртия си епизод

ВНИМАНИЕ, текстът разкрива част от съдържанието на четвъртия епизод от „Домът на Дракона 2“!

„Домът на Дракона“ най-сетне достигна потенциала на предшественика си „Игра на тронове“. Четвъртият епизод на втория сезон, озаглавен „Червеният и златният дракон“, вече е най-високо оцененият от зрителите в IMDb с 9,7/10. В контекста на „Игра на тронове“ този епизод се нарежда на пето място в класацията, изпреварен само от опустошителни епизоди като „Ветровете на зимата“, „Битката на копелетата“, „Хардхоум“ и „Дъждовете на Кастамир“, по-известен като „Червената сватба“.

Хаотичният последен епизод бележи повратна точка в Танца с дракони и зрителите за първи път видяха крилатите чудовища на Таргариен изправени едно срещу друго в битката за Железния трон. Три дракона участваха в битката край малкия, но значим замък Врански приют. Само два от тях оцеляват в решителен удар срещу Черните, както се наричат привържениците на кралица Ренира, но без реални победители. Драконът Мелеис и ездачката Ренис загубиха живота си, провъзгласеният за крал Егон изглежда полужив, а драконът му Слънцеплам – с тежки рани. Победител в този конфликт излезе единствено Емонд, който не само елиминира ключов играч от противниковия лагер, но и отмъсти тежко на брат си Егон за годините подигравки.

Последиците от битката, загубите и незначителните победи ще се изчисляват в предстоящите епизоди. Сюжетът на „Червеният и златният дракон“ обаче бе лебедова песен за Ренис, към която съдбата не е никак милостива, още от времето, когато губи Железния трон в името на братовчед си Визерис, защото кралството не е готово да приеме жена монарх. В интервю за „Варайъти“ актрисата в ролята Ийв Бест сравнява влизането на драконите в конфликта с прибягването до ядрени оръжия.

„Изводът е, че каквото и да чувстваме, най-важното е да изпращаме дракони във войната, да не прибягваме до ядрените оръжия, за да спечелим на всяка цена. Затова, когато Ренис се съгласява на тази стъпка, тя знае, че няма да оцелее“.

Кадрите с Ренис на гърба на дракона се снимат в продължение на две седмици.

„Изборът да се върне в битката, да се изправи срещу Вхагар, е камикадзе мисия. Тогава усетих Ренис като самурай, последната битка на благородния воин. Тя можеше да избяга и да остави другите да се справят с последиците, но знаеше какво трябва да се направи“.

Пред „Холивуд Рипортър“ своя прочит на битката при Врански приют дава и Юън Мичъл, актьорът в образа на Емонд:

„Това е сеизмично събитие, което променя бъдещето на всички замесени персонажи. Съдбата на Егон е неизвестна. Не искам да издавам нищо, но в следващия епизод ще видим последиците, нямам търпение всички да го гледат. Линията в пясъка бе начертана, а Емонд я премина. Сега няма връщане назад“.

Пред изданието актьорът обяснява, че основна мотивация на героя му Емонд във войната е търсенето на одобрение от майка му, но не отговаря еднозначно дали Железният трон е крайната му цел.

Освен одобрението на зрителите, епизодът „Червеният и златният дракон“ получи и признание от критиката:

„Игра на тронове“ имаше някои фантастични бойни сцени, включително с участието на драконите на Денерис – пише Марсело Лейте в „Скрийн Рант“. – Но мащабът и спектакълът от последния епизод на „Домът на Дракона“ надминават всичко, което „Троновете“ направи с Дрогон, Регал и Визерион. Те никога не получиха подобна битка, дори когато се изправиха срещу зомбирания дракон на армията на мъртвите“.

Епизодът започва бавно, но набира скорост, за да достигне забележителния си край, в който ти се иска да крещиш срещу телевизора, пише Хелън О’Хара в IGN:

„Нека бъдат дракони! Крайно време беше да достигнем тази битка – спектакъл, която се нарежда сред най-вълнуващите моменти в света на „Игра на тронове“ и категорично надминава всичко, правено в „Домът на Дракона“ до момента. Добре се развива и човешката драма. Дали мнението ми е предубедено заради драконите. Да! Но не се извинявам за това: битката на финала е толкова епична, вълнуваща и дълго чакана, но освен това е напомняне, че независимо от развоя, всяка война струва човешки животи“.

Петият епизод на сериала ще може да се гледа у нас на 15 юли. Финалният за сезона осми епизод ще се излъчи на 5 август.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини