Днес се очаква развръзка как ще купуваме лекарства

Предстоят финални преговори между фармацевтите и здравната каса

Днес се очаква фармацевтите да се разберат с НЗОК за отпускането на лекарства, частично или напълно платени от касата. Двете страни преговарят от няколко дни, след като беше публикуван проект с промени в правилата, който предизвика напрежение сред фармацевтите и даже заявления за отказ от договори с НЗОК.

Както писахме, МЗ внесе проект с промени в наредбата за отпускане на лекарства, с които цели да облекчи пациентите, но най-вече да намали разходите за рецепти. Тези разходи нараснаха главоломно с изненадващото решение от април да се увеличи реимбурсирането на над 300 лекарства за кръвно и сърце, а нови 56 медикамента да станат напълно безплатни за пациентите. Аптеките получават по 5 лв. за обработка на рецепта за безплатни лекарства. Така към средата на годината бюджетът за рецепти върви към изчерпване. С промените обаче приходите на аптеките ще намалеят в средата на годината.

Облекченията за пациента пък в предложения вариант не бяха никак за пренебрегване. С една рецепта човек щеше да може да получава повече лекарства от сегашното ограничение да са до три. Сред най-важните облекчения е предложението да се позволи частично изпълнение на една рецепта в различни аптеки, а не сега пациентът да обикаля от аптека на аптека в търсене къде могат да изпълнят цялата му рецепта.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини