В Смилян "ври и кипи" от млади хора и занаятчии от цялата страна! Два дни тече Фестивал Музата Арт

За първи път в Родопите пристигат занаятчии от цялата страна. Сред тях изчезващи майстори на стъклодуха. Те се събират за Фестивала на занаятите "Музата Арт", който се провежда в "Пречиствателната" в с.Смилян.  В основата на двудневното събитие е  Раденко Велинов. Млад мъж, който изоставя подредения си живот в чужбина и се завръща в родното си село Смилян. Фестивалът на занаятите е една от мечтите, която Раденко  сбъдва. Да събере под един покрив традиционни български занаяти. За целта преди години  купува  рушащата се сграда на старата Пречиствателна в Смилян. В нея майсторът -дърводелец  влага спестяванията си от чужбина, много труд, емоции и надежда. Целта му е да превърне  сградата в артистично пространство, в което млади и стари да се учат един от друг. И този уикенд се случва точно това. В "Пречиствателната" вече отвориха работилниците и майстори пред очите на всички възкресяват занаяти, които все по-рядко може да се видят. 
Днес  / събота 06.07/ ще има Занаятчийски и кулинарни демонстрации. Ще можете да видите майсторство по  Стъклодувство,Тъкачество ,Ножарство/ковачество ,Грънчарство , Родопско мяхово сирене  - Салих Паша .
В 11 .00  часа ще има среща с фогографа Мирослав Момински и  Разказ за “раждането” на книгата “Родопа - една голяма любов.
От 11ч00 - 12.00 - Детска кулинарна работилница с д-р Мира , която ще учи малчуганите как да си приготвят  ябълкови понички.
 Веднага след това ще започне   Творческа седянка - разкази на главните герои за тяхната "муза".
На живо ще видите, а пък може и да  се включите в: Работилница Грънчарница,,Рисуване с къна, Работилница Свещарница, Работилница Рисувателница “Родопа през нашите очи” . 
От 17.00 часа започват - Работилница Цветарница - Венцарница,
18.30 - 19.00 - Откриване на фотографска изложба с благотворителна кауза “Родопа, моя МУЗО” с фотографа Невена Цветкова. Закупувайки всяка една фотография, Вие подкрепяте семейство с тежко болни деца от родопското село Смилян.
Не по-малко интересни събития ще има и в неделя / 07.07/ . 
Още в 10.00 започва да кипи дейност в "Пречиствателната" Организаторите са подготвили  Музиращата чаршия, Работилница Грънчарница. На фестивалът ще гостува внучката на легендарния гайдар Бай Тасо от с.Гела.  Отново ще има   Детска кулинарна работилница  с д-р Мира , която ще учи малчуганите как да си приготят  здравословен дюнер или здравословни  медени бонбони. През целият уикенд ще се провеждат различни Работилници, в които всеки е  добре дошъл да се включи, казва Раденко Велинов.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини