Линията на бедност в Кърджалийско нараства

Линията на бедност в Кърджалийска област нараства с 5%.Това обяви за медиите Мария Желева от Статистическата служба в Кърджали.Тя посочи,че през последните пет години има ръст на средномесечния размер на линията на бедност в левове.През 2019 г. тя е била 340,75 лв като плавно се покачва до 497,37 лв през 2023 г.В същото време относителният дял на бедните в % от населението намалява.През 2019 г. той е бил 24,2%,а през 2023 г. пада до 16,9 %.

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“. Оценка на бедността През 2023 г. линията на бедност за област Кърджали e 497.37 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 16.9% от населението на областта.Това подчертава Мария Желева.

Тя констатира:В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 5.0%, докато относителният дял на бедното население намалява с 4.5 процентни пункта (табл. 1). Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 16.9 до 20.8%, или с 3.9 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 40.8%, или с 23.9 процентни пункта.

Кърджали бг вести

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини