"Булгаргаз" засекрети изплащането на дълговете на Ахмед Доган в размер на близо 40 млн. лв.

Държавната компания "Булгаргаз" ЕАД засекрети информацията за изплащането на задълженията на "ТЕЦ "Варна" ЕАД, мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган през дружеството "Сигда" ООД, натрупани като неизплатени вноски за доставка на природен газ. Това става ясно от отговор на въпрос, зададен в рамките на парламентарния контрол от народния представител Стела Николова ("Продължаваме промяната - Демократична България").


На въпрос относно действията, предприети от "Булгаргаз" ЕАД за събиране на задължения на ТЕЦ "Варна", след решение на Варненския окръжен съд, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е отговорил по следния начин:


"За целите на настоящия отговор и предвид характера на поставените от Вас въпроси, касаещи предприети действия от "Булгаргаз" ЕАД за събиране на присъдени средства по търговско дело №284/2022 по описа на Окръжен съд - Варна, с ответник "ТЕЦ "Варна" ЕАД, е изискана информация от "Булгаргаз" ЕАД, която предоставям на вниманието Ви в приложение."


"Търговска тайна"

В последния параграф от краткия си отговор министър Малинов прави следното уточнение:

"Предвид, че информацията касае търговски взаимоотношения между трети страни и е определена от "Булгаргаз" като "търговска тайна", същата предоставям при отчитане на разпоредбата на чл. 144 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за Ваше лично ползване."

Варненският окръжен съд разпореди издаването на изпълнителен лист в полза на "Булгаргаз" ЕАД за събиране на дължимата от ТЕЦ "Варна" сума от 35 540 900 лв. още през лятото на м.г. Топлоцентралата, която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, трябва да плати и над 1.5 милиона лева разноски по делото. "Булгаргаз" търсеше общо 36.5 млн. лв., но съдът отхвърли искането.

Решението не беше обжалвано от ТЕЦ "Варна" и по тази причина то стана окончателно. На 19 октомври м.г. съдия Десислава Жекова нареди и издаването на изпълнителния лист.

"Възможно престъпно деяние"

Още през януари м.г., само няколко дни след изтичането на договора между ТЕЦ "Варна" и "Булгаргаз", от "Продължаваме промяната" подадоха сигнал в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и поискаха разследване на "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България". Именно тогава се разбра, че през 2022 г. ТЕЦ "Варна" не е плащала на "Булгаргаз" за доставката на горива и така е натрупала огромния си дълг.

На 5 март м.г. тогавашният служебен министър на енергетиката Росен Христов обяви, че ТЕЦ "Варна" не работи поради натрупаните си задължения. Той съобщи също, че се работи за извънсъдебно споразумение за уреждане на дълговете към "Булгаргаз".

И още 3 млн. лв. дълг

Междувременно на 22 декември м.г. "Булгаргаз" заведе нов съдебен иск срещу "ТЕЦ "Варна" ЕАД, в размер на над 3 млн. лв. Сумата бе натрупана от неизплатени задължения за доставки на природен газ за времето от март до септември 2022 г., както и от неустойки за забавените плащания. В исковата молба на "Булгаргаз" бе посочено, че компанията е осигурила заявения от "ТЕЦ "Варна" ЕАД годишен капацитет за пренос на 7800 хил. MWh/ден. В конкретния случай претенциите на държавното дружество бяха за предоставения природен газ за осемте месеца на 2022 г. За това време ТЕЦ "Варна" не е използвала предоставения капацитет, но независимо от това дължи възнаграждение за него, без оглед на причините, поради които газът не е бил оползотворен. Това изрично е било уточнено в договора за доставка, пише още в исковата молба на "Булгаргаз".

Прехвърлянето

Само ден по-късно - на 23 декември м.г., стана известно, че компанията "Сигда" ООД, мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, е прехвърлила акциите си в задлъжнелия ТЕЦ "Варна" на дружеството "Сигда инвестмънт" АД. Прехвърлянето бе станало с решене на Общото събрание на акционерите в "Сигда", проведено на 15 декември м.г. Фактическото прехвърляне на акциите бе отразено в регистрите три дни по-късно - на 18 декември м.г. Обект на прехвърлянето бяха 850 550 обикновени поименни акции, всяка с номинална стойност 10 лв.

Мажоритарен собственик на капитала на "Сигда" ООД със 70% от него е Ахмед Доган. Останалите дялове са поделени между Станислав и Ивелина Папазови - син и дъщеря на бившия министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов. Акционери в "Сигда инвестмънт" са Ахмед Доган и Данаил Папазов, а в съвета на директорите на дружеството освен тях двамата е и Станислав Папазов.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини