Военният министър: Никога няма да пратим военни в Украйна

Фалшиви новини, че ще воюваме, обезсърчават българите да постъпват в армията, обяви Атанас Запрянов

Тъй като парламентът още няма постоянни комисии, депутатите трябва да търсят с какво да си запълват времето и го правят най-вече с безсмислени изслушвания на представители на служебното правителство. Днес например привикаха военния министър Атанас Запрянов, за да отговаря на въпрос, който постоянно се повдига в Народното събрание, въпреки че отговорът е винаги категорично отрицателен – за евентуално изпращане на български военни на фронта в Украйна.

Тази тема непрекъснато се експлоатира от „Възраждане“ и БСП. Двете проруски формации не престават да говорят, че българската държава ще изпрати военнослужещи в подкрепа на украинската армия. И независимо колко пъти биват опровергавани, продължават да го повтарят.

Днес в парламента военният министър беше извикан по настояване на БСП. Социалистите искаха от него да отговори на „въпроса за неучастие на Република България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна“, както бяха формулирали питането си.

„Искам за пореден път да заявя най-категорично, че изпращане на въоръжени или невъоръжени военнослужещи, никога не се е обсъждало, не се обсъжда и няма да се обсъжда“, заяви Запрянов пред депутатите. И потвърди, че темата няма да се обсъжда и на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Той порица политиците, че продължават да правят „провокативни и изцяло неверни изявления, че наши войници ще се бият в Украйна“. Запрянов се оплака, че разпространяването на такива твърдения в публичното пространство възпира българите да кандидатстват във военните училища и да влизат в редовете на армията. А това влошава допълнително и без това огромния проблем с недостига на хора във въоръжените сили.

От БСП и „Възраждане“, които искаха да разтегнат темата във времето, заговориха, че се планира връщане на наборната военна служба. И тук министърът на отбраната ги опроверга – той посочи, че като служебен министър не би си позволил да поставя такъв въпрос. Ако въобще се обсъжда, това трябва да се направи от политическо правителство с дългосрочен хоризонт, посочи Запрянов.

 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини