Горещите очи може да са симптом на метаболитно заболяване, твърдят учени

Метаболитни нарушения като диабет и чернодробна стеатоза (натрупване на мазнини в черния дроб) причиняват по-високи температури в областта на очите в сравнение със здрави хора. По подобен начин високото кръвно налягане води до повишаване на температурата на бузите, показва проучване на изследователи от Пекинския университет в Китай.

Резултатите от изследването са публикувани в „Хелтдей нюз“.

„Стареенето е естествен процес. Но нашият уред има потенциала да насърчи здравословното стареене и да помогне на хората да живеят здрави“, казва в съобщение за медиите изследователят Цзин-Дун Джаки Хан от Пекинския университет в Китай.

Един ден лекарите ще могат да използват само термокамера с изкуствен интелект с цел ранно откриване на болести при хората, твърдят изследователи.

Учените използват структурата на лицето, за да преценят колко бавно или бързо остарява тялото на даден човек в сравнение с действителната му възраст. За целта изследователите анализират температурата на лицето на повече от 2800 доброволци на възраст от 21 до 88 години. Те проверяват дали получените данни могат да се използват за оценка на здравословното състояние на участниците в проучването.

Изследователите въвеждат получените резултати в програма с изкуствен интелект, която идентифицира ключови области на лицето, температурата е свързана с възрастта и здравето.

Повишаването на температурата около очите и бузите се дължи на възпаление, свързано с хронични заболявания, сочи проучването. Това се случва в определени зони на лицето, създавайки „топлинен часовник“, който може да се използва за откриване на дадено заболяване.

Като следваща стъпка се провежда експеримент, за да се провери дали един здравословен навик може да повлияе на „топлинния часовник“.

В продължение на две седмици 23 участници скачат на въже поне 800 пъти дневно. Учените установяват, че тези хора намаляват топлинната си възраст с пет години благодарение на този кратък период на упражнения. Екипът планира да провери дали топлинните изображения на лицето могат да се използват за диагностициране на други заболявания като нарушения на съня или сърдечни проблеми.

Проучването е публикувано в списание Cell Metabolism.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини