Деца на гости в ОДМВР - Смолян по повод празника на МВР: Запознаване с професията полицай

Бъдещи първокласници от лятно училище по проект на община Смолян бяха на гости в областната дирекция. Инициативата беше организирана с цел да покаже на малчуганите отблизо работата на полицейските служители и да насърчи уважението и доверието към хората, които пазят сигурността и реда.

Инспектори от „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“ и „Научно-техническата лаборатория“ разказаха за естеството на ежедневната си работа. Инспектор Илия Белев демонстрира на децата различни помощни средства, като радиостанции, стоп-палки, белезници, бронежилетки и защитни шлемове, които полицаите използват в своята работа. Той им показа техниките за задържане, както и действията и помощните средства, които се ползват по време на охрана на обществения ред на масови мероприятия. Голям интерес предизвика полицейският бус, оборудван с клетка за задържаните.

Служител от „Пътна полиция“ припомни на малчуганите основни правила за пътна безопасност – как и къде се пресича, правилното управление на велосипед, пътуването в автомобилите. Те видяха техническите средства, с които водачите на моторни превозни средства се тестват за употреба на алкохол и наркотици, стоп палката, с която се спират автомобилите, таблета и оборудването в служебните коли.

Децата имаха възможност да разгледат куфарчето на „Научно-техническата лаборатория“ и да се запознаят с начините, по които действат екипите при оглед на местопроизшествие, събиране на следи и веществени доказателства. Експерт-криминалистите демонстрираха техниката на снемане на отпечатъци от предмети.

Малките гости наблюдаваха с интерес демонстрациите и се включваха активно, като задаваха множество въпроси за спецификата на полицейската работа. Някои от децата споделиха, че мечтаят един ден да станат полицаи. Дори едно от момиченцата беше облечено в малка полицейска униформа и се превърна в атракция, изпълнявайки ролята на „полицайка“.

Децата и полицейските служители се разделиха с усмивки и новооткрити знания и интерес към полицейската професия, с обещание за бъдещи срещи.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини