Седмокласниците в област Кърджали подобриха представянето си на националното външно оценяване по математика

Резултатите от националното външно оценяване на седмокласници вече е известно. По български език на национално ниво средният успех е 54,61 точки, по-висок от 2023-та, когато е бил 55,04. В Кърджалийски регион числата са близки – 44,73 точки сега срещу 44,36 през миналата година.

Точките не се приравняват към оценки. Най-висок резултат от над 90 точки имат 15 деца в областта. Максималният постигнат успех е 96 точки.

По математика общо за страната успехът е подобрен – бил е 35,29 точки през 2023 г., а сега е 42,94 т.

Кърджалийските седмокласница показват рязко повишаване на получения среден резултат – от  29,35 точки миналата година, сега са постигнати 36,80 точки

Над 90 точки имат 12 ученици от областта. 95,5 е максималният брой получени точки.

Важно е родители и ученици да знаят и спазват сроковете за записване, които Ангелина Костова, началник на РУО-Кърджали съобщи за „Нов живот“.

До 4 юли се записват децата със заболявания и със специални потребности , насочени от комисията за хронични заболявания. Те се записват преференциално.

Документи се подават от 8 до 10 юли по електронен път или в училища-гнезда. В областта това са: в Кърджали – ОУ „С. Климент Охридски“, в Ардино – СУ „Васил Левски“, в Джебел – СУ „Христо Ботев“, в Крумовград – СУ „Васил Левски“, СУ „Отец Паисий“ – Кирково, СУ „Христо Ботев“ – Чорбаджийско, СУ „Никола Вапцаров“ – Бенковски, ОУ „Д-р Петър Берон“ – Момчилград, СУ „ Христо Смирненски“ – Черноочене. Обявяване на рузултата до 12 юли. Записването е от 15 до 17 юли, когато се подават и заявления за второ класиране. До 19 юли се оявява вторият етап от 22 до 24 се записват одобрените във втория етап.

На 25 юли се обявяват свободните места за трето класиране. Заявления за трети етап се подават от 26 до 29 юли. На 30 юли се обявяват резултатите от третия етап. От 31 до 1 август се записват одобрените на трето класиране, а до 2 август се обявяват свободните места след третото класиране. На 5 и 6 август се подават заявления за участие в четвъртото класиране. На 7 август се обявяват резултатите и на 8 и 9 август е записването.

До 12 август се обявяват свободните места след четвъртия етап и тяхното попълване се определя от директора на училището до 11 септември.

Миналата година приемът си реализираха още на първо класиране СУ „Отец Паисий“, Езикова гимназия „Христо Ботев“, СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали.

Явилите се матурата по български език са били 1053  от общо допуснати 1083. На националното външно оценяване по матемематика в областх Кърджали са били допуснати 1083 ученици, а са се явили 1052.

Няма пожелали деца да се явят на друга дата по уважителни причини, както от тази година МОН разреши.

Валентина Иванова

НЖ

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини