Бумът на соларните панели замени земеделските земи, които биха могли да изхранят милиони

Повече от 1300 квадратни километра обработваеми земи по света са били покрити със слънчеви панели през 2018 г., площ, която може да произвежда 4 квадрилиона калории годишно

Бумът на производството на слънчевата енергия по света доведе до инсталирането на огромен брой панели върху първокласни земеделски земи, отменяйки продукцията на огромно количество храна.

Повече от 5000 квадратни километра от земната повърхност е била покрита със слънчеви фотоволтаични (PV) панели през 2018 г. – 1655 пъти повече, отколкото през 2003 г. Голяма част от това се е случило върху обработваеми площи, които могат да произвеждат достатъчно храна, за да изхранят милиони хора според проучване от У Сяо (Wu Xiao) от Университета Джъдзян, Китай, и неговите колеги.

Екипът използва сателитни изображения, за да открие къде обработваемата земя е била покрита със слънчеви панели по света, преди да изчисли последиците за производството на храни. „Нашето изследване разкрива експоненциално увеличение на фотоволтаичните инсталации върху обработваеми площи, отбгелязва Сяо.

Около 27% от всички слънчеви инсталации в световен мащаб са върху обработваеми площи през 2018 г., последната година, за която сега има данни, общо около 1371 квадратни километра земя, изчислява екипът. Това е причината за загубите в производството на храни в района на 4 петакалории през 2018 г., количество, което може да изхрани 4,3 милиона души за една година. От научна гледна точка „калорията“, използвана в обикновения език, например на етикетите на някои храни, всъщност е 1000 калории, докато една петакалория е милион милиарда калории.

При настоящите тенденции загубеното производство на храна може да се покачи до 62 петакалории годишно до 2050 г.

„Ако продължим да навлизаме в обработваема земя с подобни разходи (загуба на храна заради печалбата от слънчева енергия) при сегашния темп, това ще доведе до 16-кратно увеличаване на годишните загуби на производство на храни в сравнение с 2018 г., водени от бързия растеж на търсенето на фотоволтаична слънчева енергия“, разказва Сяо.

Китай, Източна Северна Америка и Западна Европа са изправени пред някои от най-интензивните конфликти между използването на обработваеми земи за производство на храна или енергия, установява проучването.

Въпреки това според Сяо проучването, което все още не е минало през партньорска проверка, може да е надценило загубите при производството на храни, тъй като предполага, че няма да има култури или пасища под слънчевите панели. Пашата на овце заедно със слънчеви панели например, е доказано, че е ефективен метод за отглеждане на добитък.

Загубите ще продължат да нарастват, тъй като слънчевата енергия навлиза в обработваемата земя, освен ако политиците не предприемат действия, посочва Сяо. „Мисля, че най-голямата грижа е доброто планиране, изборът на правилното място за правилно използване на земята“, пбяснява авторът. „Пълната забрана за фотоволтаично строителство върху всички обработваеми площи е очевидно неразумно решение. Това, което търсим, е печеливша за всички ситуация - между търсенето на енергия и продоволствената сигурност."

Статията не отчита бъдещите подобрения на производителността в селското стопанство, което би позволило да се произвеждат повече калории на акър обработваема земя.

„Бих очаквал, че [подобренията в производителността] ще компенсират повече от загубата, която идва от слънчевата енергия“, отбелязва Ерик Ларсън (Eric Larson) от Принстънския университет.

Подобренията в ефективността на слънчевата технология биха могли също да намалят количеството земя, необходимо за генериране на енергия, посочва Макс Джанг (Max Zhang) от Университета Корнел в Ню Йорк. „Надявам се, че все пак ще видим въвеждането на по-ефективни панели и по-добре проектирани слънчеви ферми, които използват земята по-ефективно“, допълва Ларсън.

Някои виждат търсенето на слънчева енергия като импулс за промяна в селскостопанската индустрия. Земеделският производител Мартин Лайнс от британската Nature Friendly Farming Network казва, че земеделската земя може да се използва по-ефективно, за да се направи място за слънчева енергия.

„Реалността е, че 62% от зърното, което произвеждаме във Великобритания, е за храна на добитъка“, посочва земеделският производител. „Трябва да бъдем реалисти относно количеството земя, която използваме в световен мащаб за изхранване на добитък."

В бъдеще хората може да гледат на фермерите като на производители и на енергия, и на храна, отбелязва Лайнс. „Трябва да преосмислим ролята на фермера и продукцията, която произвеждат."

Справка: Trading Food for Energy? Global Evidence of Solar Projects Undermining Food Security; Tingting He, Runjia Yang, Wu Xiao, Yanmei Ye, Yihua Hu, Yuwei Chen, and 4 more; preprint; https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-4387232/v1

Източник: Solar boom has replaced farmland that could feed millions of people, New Scientist

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини