Днес на Евро 2024: Домакинът и шампионът влизат в "руската рулетка"

Днес започва втората част от Евро 2024 - тази, в която всяка грешка е фатална. Един гол или една изпусната дузпа може да е разликата между това да продължиш да мечтаеш, и това да събереш багажа в хотелската стая, преди да отпътуваш за летището.

Останаха 16 отбора. Ще гледаме още 15 мача. Нито един от тях няма да е без значение, а след всеки ще има сълзи.

В събота са първите два осминафинала:

19:00 часа

Швейцария - Италия (Берлин), Диема и Диема спорт 3

22:00 часа

Германия - Дания (Дортмунд), БНТ 1 и БНТ 3.

"Скуадра адзура" отново е в Берлин

Преди 18 години италианците приеха за мото по време на световното в Германия "Отиваме в Берлин" - "Andiamo a Berlino". Изстреля го популярният коментатор Фабио Кареска и стана нарицателно за триумфа на тима с титлата от онзи Мондиал през 2006-а. Тогава финалът бе в Берлин. Сега, на Евро 2024, финалът пак е в столицата на Германия. Но за да стигне до него, отборът на Лучано Спалети трябва да мине през три препяствия в елиминациите, като първото е ... пак в Берлин. Осминафинал срещу Швейцария днес в 19 часа.

На миналото европейско "скуадрата" победи този съперник с 3:0 в групата. Но това е единствената победа над "кръстоносците" за последните 21 години. Останалите пет срещи завършиха наравно. Италия не играе лесно срещу този съперник през новия век, нека го кажем така. В миналия - друга работа.

Началото на това футболно съперничество е от 1911-а, като общият баланс е 29-7 победи за далеч по-сериозната и титутулавана сила в играта. Имат и 24 равенства, като пет са в последните шест мача, както вече прочетохте.

Най-големият швейцарски фурор в битките с италианците идва в рамките на шест дни точно преди 70 години. Двата отбора са в една група на Мондиал 1954, който е именно в Швейцария. Домакините бият с 2:1, но тимовете се изравняват като актив и се налага плейоф за място на четвъртфинал. И пак бият "червените" - 4:1.

На това европейско представянето им дотук определено е на различни полюси като реакции в родината. Швейцарците бяха на секунди от това да спечелят първото място в групата, в която е и Германия, но допуснаха късен изравнителен гол за 1:1. Така останаха втори с 5 точки, след като победиха Унгария с 3:1 и направиха също 1:1 с Шотландия. Оптимизмът в страната е от солидната игра и огромния опит на този тим, който е заедно вече доста години.

Италия започна с труден обрат срещу Албания (2:1), продължи с 0:1 от Испания, при което трудно се срещаше с топката и бе напълно надиграна, за да завърши с изравнителен гол на спасението в 98-ата минута срещу Хърватия за 1:1. Ако този гол не бе влязъл от удара на Матиа Дзакани, италианците отпадаха. Нито един отбор с три точки и отрицателната голова разлика не мина в елиминациите сред най-добрите четири трети в групите. И "скуадра адзура" щеше да е под чертата.

Но... това са елиминациите. Оттук нататък всичко, случило се в първите 10 дни от турнира, губи значение. И още един интересен детайл, който е пак в полза на тезата колко са равностойни тези съперници.

Не само пет от последните шест техни преди двубои завършиха наравно. На миналото европейско Италия направи ремита в 90-те минути в 3 от 4 мача в елиминациите. Швейцария - в два от два, преди да отпадне на четвъртфинал с дузпи от Испания. Та... не се изненадвайте, ако и днес в Берлин час и половина футбол не стигне за излъчване на победител.

Който спечели днес в Берлин, ще иде на четвъртфинал. И ще играе на 6 юли в Дюселдорф срещу Англия или Словакия.

Дортмунд се готви да даде криле на Бундестима

Атмосферата в Дортмунд вероятно е най-шумната в цяла Германия, а довечера в 22 часа именно там Бундестима ще влезе в първия си елиминационен двубой от турнира срещу Дания.

Градът се кани да даде криле на отбора на Юлиан Нагелсман, но има и сериозни притеснения сред експерти, бивши играчи и медии. Играта на Германия, за която се изписаха много суперлативи след 5:1 над Шотландия, видимо избледняваше в следващите два мача - въпреки 2:0 над Унгария, както и при щастливото 1:1 срещу Швейцария, спасено с гол в добавеното време.

Унгарците изпуснаха поне четири чисти положения, включително при 0:0, а "кръстоносците" имаха ред шансове да затворят мача с 2:0 и германците да са втори в групата. И днес да чакат Италия в Берлин, а не Дания в Дортмунд.

Каквото било - било. От днес "руската рулетка" на елиминациите е в сила. И никой няма право на грешки.

Дания мина през групата в изключително пестелив стил, но и голям късмет - три ремита. 1:1 със Словения, 1:1 с Англия, 0:0 срещу Сърбия. Далеч от убедително и още по-далеч от представите ни за "червен динамит", каквато е славата и прякорът на тима. Но тази слава се роди именно, защото в някакъв момент от турнирите, този отбор неизменно "избухва". В Германия се надяват да не се случи на Евро 2024, защото след три тихи мача, големият взрив може да е точно днес.

Дания има една загуба от Германия през новия век. Впечатляващо, при условие, че говорим за пет срещи на двата отбора. Поражението дойде на Евро 2012 с 1:2.

Уточняваме, че от общо 28 срещи на ниво национални отбори, започнали през 1912-а, тези два съперника са играли само четири пъти в официални мачове! По някаква причина Германия и Дания никога не са попадали в квалификационни групи ни за световно, ни за европейско.

Първата официална среща е през 1986-а, когато "динамита" направо скри топката на Бундестима в груповата фаза на Мондиала в Мексико, а 2:0 с головете на Йеспер Олсен и Джон Ериксен бе най-малкото, с което германците се отърваха.

Две години по-късно отговорът не закъсня - немците биха с 2:0 в групите на Евро 1988, на което бяха домакини, както и сега. Олаф Тон и Юрген Клинсман вкараха.

Най-важната им среща до момента е третата официална в цялата история. На 26 юни 1992-ра стадион "Улеви" в Гьотеборг не вярваше на очите си. Както и целият свят не вярваше. Голове на Джон Йенсен и Ким Вилфорт донесоха 2:0 за Дания и европейска титла във финала на първенството в Швеция. И днес това остава една от най-романтичните истории на играта на нашия континент. Не и за германците, вероятно.

И до 2012-а, когато Бундестима би с 2:1 в групите на европейското първенство в Полша и Украйна. Късен гол на Ларс Бендер донесе успеха, като преди това бяха вкарали Лукас Подолски и Михаел Крон-Дели.

2-2 в официални мачове, все на големи първенства. Днес идва епизод номер пет, отново в голям двубой от елиминациите на Евро 2024.

Наградата за победителя е място на четвъртфинала, където на 5 юли ще срещне в Щутгарт Испания или Грузия.

Източник: corner.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини