Ограничават ползването на питейна вода в Кирково, заради спад на нивото на р.Върбица

Високите температури през последните дни и резкият спад на нивото на река Върбица, която е основен водоизточник за осигуряване на питейна вода в населените места в община Кирково, налага въвеждането на ограничения, съобщават от БТА.

Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман съобщава за БТА, че към момента няма населено място, което да не страда от безводието. Има села, които от десетина дни нямат вода или имат само по час - два през нощта. За това е проведена среща с ВиК оператора, а от днес задача на кметовете на населените места ще бъде да уведомяват населението за мерките, изразяващи се в забрана за ползване на питейната вода за поливни цели на дворове, градини, земеделски площи.

„Вероятно ще бъдем принудени да издадем и заповед за започване на режим. Помпите изнемогват в усилията да извлекат вода. Като се има предвид, че повече от половината територия на общината се захранва от река Върбица и ако в по-големите села като Островец и Крилатица тези помпени станции не могат да изчерпват достатъчно количество вода, представям си след седмица какво ще стане“, коментира още кметът.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини