Екоминистерството отряза водата за напояване от 7 язовира

Земеделци подозират лобиране за безпроблемната работа на ВЕЦ-ове

Земеделци в шуменско, пловдивско и старозагорско останаха без вода за напояване насред големите жеги. Причината е, че министерството на околната среда е орязало наполовина заявките за юни на държавното предприятие „Напоителни системи“. Така седмица преди края на месеца е прекратено черпенето на вода от няколко язовира в страната като „Шумен“, „Тича“, „Копринка“, „Жребчево“.

Недоволството на земеделските производители заради расте и очакват днес проблемът с напояването да бъде решен на среща с министъра на околната среда с ръководството на „Напоителни системи“ и земеделското министерство.

„Съгласно разпоредбите за Закона на водите всеки месец до 26-о число се подават заявки до МОСВ за ползване на вода. Така е подадена заявката за юни. Заявените водни маси от 26 язовира са редуцирани за общо 7 от тях. От исканите 2,8 млн. куб. м вода МОСВ са разрешили 1,5 млн. кубика“, обясни днес пред БНР директорът на „Напоителни системи“ Снежина Динева.

Според Динева нивата на язовирите в момента не са по-ниски от предни години и затова било необяснимо защо екоминистерството спира кранчето за юни. „Язовирите са пълни на 54%, по-пълни от критични 2017 и 2020 г. За язовир „Тича“ ни казват, че не могат да ни дадат вода, защото били ниски нивата и ни насочват към язовир „Шумен“, а той е с много по-ниски нива от „Тича“. Не мога да си го обясня, в момента „Тича“ е с 18 млн. кубика повече“, коментира Динева.

Земеделци подозират, че зад спирането на водата за напояване стоят интереси на ВЕЦ-ове на въпросните язовири.

Според Закона за водите приоритетно водата първо се използва за питейно-битови нужди, след това за напояване и накрая за производство на енергия. Така че ВЕЦ-овете трябва да се съобразяват с графика за напояване.

Шефът на „Напоителни системи“ призна, че преди седмица е възникнал проблем с ВЕЦ „Алеко“ на язовир „Батак“, който не се е съобразил с графика за напояване. „Подадохме писмо до МОСВ, бързо реагираха и има насочена проверка от „Басейнова дирекция“, сподели Снежина Динева и призова земеделските производители да подават сигнали.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини