Учители и ученици от “Славейков" се обучаваха в международна образователна програма на тема "Климатичните промени"

Изображение 1 от 2

    Учители и ученици от СУ „П. Р. Славейков" участваха в серия обучения в международна образователна програма на тема "Климатичните промени". Програмата е част от проект "Климатична наука в класната стая", който се изпълнява от сдружение „Горичка", подкрепено от Виваком - регионален грант. 

    Проектът предвижда използването на интерактивна образователна програма, наречена Климатична фреска - научна работилница под формата на игра, която проследява сложните взаимодействия между човешките дейности, различни елементи от климата и последствията за хората и планетата. Играе се с комплект от 40 илюстровани карти, които участниците, водени от фасилитатор, трябва да подредят по причинно-следствена връзка и така да научат най-важното за промените в климата. В края на работилницата всички са поканени да се изявят творчески, да споделят емоции и да дадат предложения за решения на климатичната криза. 

    Миналата година близо 20 учители се включиха в работилницата, а по време на тазгодишната работилница бяха обучени петима учители от представители на „Горичка", които впоследствие да станат фасилитатори на Климатична фреска. Целта на обучаването за фасилитатори е да могат да водят самостоятелно програмата, заедно със свои ученици и така по забавен и достъпен начин да им поднесат сложна и важна информация. 

    Първата работилница на вече обучените фасилитатори проведе в актовата зала на СУ "П. Р. Славейков" участието на 40 деца от 5 и 6 клас. Новите фасилитатори - техните учители, умело водиха работилницата с подкрепата на обучителя Гергана Берова. Децата се включиха активно с много ентусиазъм и знания.  Играта приключи с надежда и готовност да предприемат действия, които ще направят земята по-добро място за живеене. 

    Представителят на сдружение "Горичка" и сертифициран обучител Гергана Берова сподели: „Иначе аз съм изключително впечатлена от училището, от учителите и от децата. Учителите бяха много мотивирани и ангажирани, много старателно се подготвиха за днешната работилница и се справиха страхотно, въпреки че им беше за първи път. За децата нямам думи - много любопитни, умни и загрижени, взеха темата присърце и се включиха с разсъждения, знания и творчество, открито споделиха емоции и предложиха възможни решения на проблема. Накрая дойдоха да ме прегръщат."

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини