''Господарят на дроновете'': Бъдещето на войната са роботите

Немският учен, известен като „господарят на дроновете“, Флориан Зайбел се опитва да убеди Украйна да възприемат автономните оръжия с изкуствен интелект като основен инструмент в арсенала си, пише Politico.

44-годишният Зайбе е бивш пилот на хеликоптер в германската армия. В момента той е главен изпълнителен директор на базираната в Мюнхен компания Quantum Systems, сред чиито инвеститори е и „магьосникът“ на Силициевата долина Питър Тийл - бивш шеф на PayPal.

Quantum Systems на Флориан Зайбел произвежда разузнавателни дронове, предимно използвани от Украйна за отблъскване на руската инвазия.

Според него заради числената разлика между армиите на демократичните страни в сравнение с военната мощ страни като на Китай и Русия ще се наложи във войната да се въведе използването на роботи.

Сега Зайбел е основал нова компания - Stark Defense, която разработва атакуващи дронове, които функционират без нуждата от човешка намеса. Компанията е кръстена на героинята от фантастичната поредица книги „Песен за огън и лед“ на Джордж Мартин - Аря Старк. Името също така е препратка към супергероя Тони Старк от комиксите на Marvel.

Миналият месец пред Politico Зайбел заяви, че мисията на Stark Defence е да „разруши отбранителната индустрия и да изгради автономни системи на сушата, във водата, на повърхността“.

Откриването на Stark Defence идва в ключов момент от историята на автономните оръжия с изкуствен интелект.

С нарастването на геополитическото напрежение, с умелото използване на безпилотни летателни апарати от страна на Украйна, което привлича вниманието на вестниците, и с разгарянето на технологиите за изкуствен интелект, военните сили, включително Съединените щати, Китай и Русия, с нетърпение търсят възможности за изграждане на автономни способности, отбелязва Politico.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини