Първият EV седан BMW M обещава нещо невиждано

Електромобилът ще получи 1360 коня мощност и ще вдига 100 км/ч за по-малко от 3 секунди

Само преди няколко години идеята за изцяло електрически автомобил BMW M звучеше богохулно. Но такава кола е в процес на разработка и съдейки по изявленията на ръководителя на М подразделението Франк ван Мийл, тя ще надмине всички съществуващи досега автомобили на BMW.

Бъдещият модел, изграден на новата платформа Neue Klasse, ще получи четири електрически мотора с обща мощност от 1 мегават или около 1360 к.с. Той може да ускори от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди, като с тези характеристиките оръжията му съвсем не се изчерпват.

Сред тях също така е системата за контрол на сцеплението. Тя ще може да контролира шасито на автомобила и прецизно да променя въртящия момент на всяко колело, подобрявайки динамиката и карайки водача на BMW да се „чувства като Алиса в страната на чудесата”.

Премиерата на седана ще бъде през 2026–2027 г. Той ще използва и други нови технологии. Електрическите му двигатели ще бъдат с водно и маслено охлаждане, а 800-волтова електрическа архитектура ще позволи ултра-бързо зареждане с постоянен ток. Ван Мийл също така разкри, че батериите ще имат различна химия от тази на другите модели на Neue Klasse, като ще получат подобрена система за охлаждане.

В същото време ръководителят на продуктовата линия на BMW - Бернд Кербер, каза в интервю за Autocar, че компанията не планира да се откаже от разработването на двигатели с вътрешно горене. Преди две години прогнозите за продажбите на електрически превозни средства бяха твърде „оптимистични“, но сега „те са твърде песимистични“. Следователно баварският производител ще продължи да инвестира в развитието на всички видове двигатели.

Източник: automedia.investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини