Над 300 проверки за издаване на касови бележки са извършени в област Кърджали през полугодието

От началото на 2024 г. до момента инспекторите от звеното за фискален контрол са извършили 301 проверки в област Кърджализа спазване на изискванията за издаването на платежен документ.Установени са общо 87 нарушения, като от тях най-много – 30 са за несъответствие между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата. 25 са случаите на неиздаване на касов бон, 4 – липса на фискално устройство.

  При неиздаване на касова бележка санкциите са съответно: от 1000 до 4000 лв. за юридически лица и ЕТ, и от 200 до 1000 лв. за физически лица. При липса на фискално устройство, юридическите лица и ЕТ подлежат на санкция от 6000 до 20 000 лв., а физическите лица – от 600 до 2000 лв.

От НАП напомнят, че клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка. Този механизъм, който е възможен след промяна в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.), цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Предстои лятната контролна кампания на НАП, в която един от акцентите ще бъдат проверките за спазване на изискванията за издаването на платежен документ.

През миналия летен сезон, само по черноморските ни курорти, НАП установи близо 1700 нарушения, от които 433 са неиздаване на фискален бон, 30 са за липса на фискално устройство и 362 за несъответствие между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата.

С промяната в Закона за ДДС се дава възможност на гражданите да защитят потребителските си права, да противодействат на укриването на приходи от страна на некоректни търговци, както и да станат гарант за лоялна конкуренция. Ако въпреки задържане на плащането, търговецът не издаде фискален бон или издадената касова бележка се окаже фалшива, потребители могат да подадат сигнал в НАП на телефоните на Информационния център на приходната агенция: 0700 18 700 и 02 9859 6801 (на цени, съобразно тарифата на съответния оператор) или или да изпратят имейл на: infocenter@nra.bg.

Вили Милкова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини