Не тръгна делото за загиналия след катастрофа Йордан заради отсъствие на подсъдимия и адвоката

    Разпоредително заседание бе насрочено днес по делото за катастрофата със загиналия 23-годишен хасковлия Йордан Бозуков. Причина за това стана отсъствието на подсъдимия Лютви Хасан и адвокатка му Василка Джондрова-Иванова от Ямбол.

    Заради липсата им и избягване на процесуално нарушение, прокурорът по делото Делчо Лавчев заяви, че ход на делото не трябва да се дава. Държавният обвинител настоя за налагане на глоба на юристката, която е била редовно призована за явяване в процеса. На същото мнение беше адвокатът на близките на загиналия младеж. В тази връзка съдия Красимир Димитров от Окръжен съд – Хасково отложи делото за 18 юли от 10 часа и уважи санкцията за юристката. Съдът постанови да се изиска справка от органите на МВР за задграничните пътувания на подсъдимия.

    Припомняме, че трагичният инцидент стана на 20 март 2023 г. край борса „Марица“, на пътя между Хасково и Димитровград. Загиналият и подсъдимият са се движели с автомобили един зад друг. Колата на Йордан е била застигната и ударена от тази на Лютви, който е с двойно гражданство – българско и турско. Младежът беше в тежко състояние, а соченият за виновен водач беше арестуван до 24 часа, но след освобождаването му е заминал за Турция. Оказа се, че той е шофирал с 2.03 промила алкохол. 9 дни по-късно обаче Йордан почина и беше променено обвинението срещу Лютви, за когото няма данни да се е прибирал в България. В тази връзка близките на загиналото момче отправиха обвинения срещу разследващите заради това, че е допуснато извършителят да се укрие. Те настояват за по-строги наказания за нарушителите на пътя, особено за тези, които си позволяват да сядат зад волана след употреба на алкохол.

    „Не ни стига болката и мъката, която сме преживели, но трябва да се влачим с месеци наред, с години понякога, докато виновният бъде наказан“, каза бащата на загиналия мъж Ясен Бозуков, който е член на фондация „Ангели на пътя“. Той настоява за промени в Закона за движение по пътищата, а виновните водачи да бъдат съдени по бързо производство.

    Прокурорът заяви, че подсъдимият се издирва и е била издадена европейска заповед за арест. Изготвена е и молба за международна правна помощ до Турция, но властите в южната ни съседка отказват да я изпълнят. Делото в Хасково може да започне и в отсъствие на 59-годишния мъж, но трябва да минат съдебни процедури, за които според юристи ще отнемат поне половин година.

    При доказване на вина Лютви може да получи наказание от 5 до 15 г. затвор.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ох
      ОХ ОХ ОХ.........
      41 -3
      15:32, 13 юни 2024
      За съжаление този турчин и да бъде осъден от Български съд,няма да изтърпи наказанието си,защото повече няма да излез-не от Турция и крака му няма да стъпи повече в държава в която може да бъде арестуван докато не мине давност или Турция изиграе театър,че уж е лежал в турски затвор.А нашите съди разрешават екстрадиране на хората който са заловени в България и са осъдени в Турция.Съболезнования на родителите
      и близките на загиналото им дете.
      • Ах
        ах
        7 0
        06:37, 14 юни 2024
        А Турция защо го крие!Нали уж са добри хора,и там такива убийства не се толерират!!!
    • 2
      Иб
      Ибрик
      19 -2
      18:40, 13 юни 2024
      Мръсно рязано куче.Господ ще те накаже,бъди сигурен.
    • 3
      Пе
      петров
      11 0
      07:56, 14 юни 2024
      Да кажат името на съдията който го е пуснал и защо го е пуснал.Защо не го е задържал под домашен арест.Той е бил и бг гражданин.Защо не му е отнел межд.паспорт.Да се протестира пред дома на същия този съдия.Да се линчува най накрая един съдия.Трябва да излезем на протест всички, а не само тези безпомощни хорица.Утре на тяхно място може да е всеки един от нас.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини