Първото училище в областта, със система за мониторинг на качеството на въздуха в класни стаи, е в Димитровград

    ОУ „Алеко Константинов“ в Димитровград стана първото училище в Хасковска област със система за мониторинг на качеството на въздуха в класни стаи.

    CO2 води до проблеми при децата с концентрацията, паметта и учебната способност. Как да се справим?

    Инициативата е на „Дишай, Димитровград“, като тя бе подкрепена от Грийнпийс и кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“, със съдействието на ОУ "Алеко Константинов", Димитровград.

    В основното училище, днес бяха инсталирани датчици, измерващи нивата на въглероден диоксид, температура, влажност и някои от тях и фини прахови частици в 12 класни стаи.

    Целта е да се осигури здрава и благоприятна среда за учениците, като се поддържа оптимално качество на въздуха, главно по показател въглероден диоксид. Учители и ученици, чрез датчиците ще получават информация, кога е необходимо проветряване на стаите, което е от съществено значение за намаляване на концентрацията на  въглероден диоксид и подобряване на когнитивните способности на децата.

    Високите концентрации на въглероден диоксид оказват негативно въздействие върху здравето на децата*, като израженията са главно главоболие, сънливост, раздразнителност и дори изтощение. Неблагоприятно въздействие оказва и върху умствената функция на децата, включително върху концентрацията, паметта и учебната способност, както и към развитието на респираторни проблеми. Поддържането на здравословни нива на качеството на въздуха, освен че ще подобри учебния процес и тонуса на учениците, ще въздейства благоприятно към понижаване разпространението на вирусните заболявания.

    Източникът на въглероден диоксид в затворените помещения е процеса на дишане, като колкото повече се увеличава CO2, толкова повече намалява кислорода в помещенията. Решението не е сложно, то е проветряване или вентилационна система.

    Въпреки, че всяка училищна стая се проветрява, в момента никой не знае колко често и за какъв период трябва да се прави това. Датчиците са решението на този проблем, за да се осигури здравословна среда за обитаване на учениците. Самите устройства, които са инсталирани в училището, имат лесни за възприятие сигнали, един от трите вида датчиците сигнализира чрез светлинен индикатор тип светофар (зелено, жълто и червено), другите разполагат с дисплей и освен да показват остойностите на измерваните параметри, те изобразяват усмихнато, притеснено и намръщено лице, в зависимост от концентрацията на въглероден диоксид в помещението.

    „Дишай, Димитровград“ продължава да работи за подобряване на здравословната среда в региона, надявайки се, че този проект ще бъде пример и за други училища и детски градини в областта. От екологичната инициатива възнамеряват да организират допълнителни срещи с ръководствата на училищата и детски градини от региона, както и със самите ученици, за да насочат вниманието им към това, колко е важно да се поддържа здравословна среда за децата и персонала в училищата, за да бъдат здрави и дееспособни.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини