Почина Пюзант Касабян – почетен гражданин на Хасково и президент на БФ по бадминтон

На 83-годишна възраст почина проф. д-р Пюзант Касабях – почетен гражданин на Хасково, съобщиха от Българската федерация по бадминтон, на която беше дългогодишен председател.

Пюзант Касабян е роден на 12 януари 1941 г. в Хасково. През 1970 г. завършва Висшия медицински институт „Ив. П. Павлов“ в Пловдив със специалност „Хуманна медицина“, а през 1977 г. и Висшия институт по физкултура (днес НСА) със специалност „Тенис“ и „Педагогически профил“.

Работил е като лекар в Спортен диспансер-Хасково. Бил е генерален секретар и дългогодишен председател на БФ „Бадминтон“, член на Управителния съвет на Международната федерация по бадминтон и член на Изпълнителния комитет на Българския олимпийски комитет.

Още като студент основава първия клуб по бадминтон във ВМИ „Ив. П. Павлов“. През 1967 г. става шампион в Първия републикански турнир по бадминтон с отбор „Академик“-Пловдив. През 1969-1989 г. е играещ треньор, състезател и капитан на отбора по бадминтон на клуб „Хасково“, 15 пъти е шампион на страната и 9 пъти е носител на купата на Република България. От 1972 до 1992 г. е старши треньор на Националния отбор на България по бадминтон, участвал включително и на Олимпийските игри в Барселона 1992.

Награден е с орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетната награда на Българския олимпийски комитет, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет.

Проф. Д-р Пюзант Касабян е първият „Почетен гражданин на град Хасково“. Званието му е присъдено през 2000 година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Кокала
    11 -2
    11:30, 5 юни 2024
    Караше Батето да пее-Само Хасково
  • 2
    Да
    Да се знае
    1 0
    20:17, 5 юни 2024
    За да се построят и да има тенискортове на Кенана,заслугата е на проф.д-р Пюзант Касабян и брат му.Почивай в мир професоре.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини