ВКС потвърди ефективна присъда на Георги Йорданов за катастрофа, завършила със смърт на младеж край Любимец

Георги Йорданов е с наложена ефективна присъда от 3 години лишаване от свобода за катастрофа, завършила със смъртта на 17-годишния Ангел Морунов край Любимец. Наказанието му е потвърдено от Върховния касационен съд, който остави в сила решение на Пловдивските апелативни магистрати, с което е изменена условната присъда, наложена на 38 -годишния мъж. Апелативният съд е разпоредил и отнемане на свидетелството за правоуправление на МПС, което до този момент е било на негово разположение. От катастрофата до заседанието пред въззивния съд Йорданов е извършил нови 21 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които е бил санкциониран с фишове и наказателни постановления.

Ефективното му наказание е за това, че на 30 август 2020 г. на третокласен път към любимешкото село Лозен, по непредпазливост причинява смъртта на Ангел Морунов. До инцидента се стига след като се налага Йорданов да спре на пътя буса „Форд Транзит“, в който пренася кучета, но го прави напречно на пътно платно, като угася светлините на превозното средство. 17-годишният младеж, който се движи по същия път с мотоциклет, без да има документ за правоуправление, не вижда в тъмното спрялата кола, удря се в нея и изхвърча на пътя. От тежките наранявания при силния удар младежът почива в линейката на път за болницата.

Хасковският окръжен съд осъжда виновника за катастрофата с условна присъда от 3 години, с изпитателен срок 5 години. Лишава го и от право да управлява МПС за период от 3 години.

Подсъдимият и роднини на пострадалия обжалват присъдата в Пловдивския апелативен съд, който изменя наказанието от условно в ефективно.

Недоволни от новото наказание остават подсъдимият и близки на пострадалия, които обжалват пред ВКС.

Върховните магистрати преценяват, че съдиите от Апелативен съд – Пловдив като въззивна инстанция, са изложили аргументирани съображения, че в настоящия случай липсват многобройни или изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства, поради което с основание са заключили, че разпоредбата на чл. 55 НК не може да намери приложение. За личността на дееца следва да се съди и по характеристиките на изпълнение на престъпната деятелност, а в конкретния случай тя сочи на завишена степен на обществена опасност на дееца, като в тази насока правилно са отчетени многобройните нарушения на правилата за движение по пътищата, за които подсъдимият е санкциониран многократно. Това го очертава като системен нарушител, безотговорен и опасен водач както за себе си, така и за околните. За това е неприложимо условното осъждане на водача и той трябва да изтърпи наказанието си ефективно.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини