През 2024 г. се завърта дебатът за новата такса за смет, която ще влезе в сила от следващата година

Изображение 1 от 3

    През 2024 година тръгва дебатът за новия метод, който община Хасково ще приложи за определянето на такса смет. Изпълнението на избора започва още в началото на следващата-2025 година. Преценката трябва да е внимателна за избор на метод, който да е справедлив за всички. Това коментира кметът на Хасково Станислав Дечев след проведеното днес публично обсъждане на план-сметката за разходите за събиране и транспортиране на битови отпадъци, третиране на битови отпадъци в съоръжения и инсталации в депо, поддържане чистотата на териториите за обществено ползване и определяне размера на такса битови отпадъци за 2024 година.

    „Тазгодишната план-сметка, която предлагаме за 2024 няма промяна, запазено е и ценообразуването по нея. Но вече водим преговори за оказване на техничаска помощ от Националното сдружение на общините, а и с външни експерти, за да можем да преминем плавно през 2025 година, като определим таксата за битови отпадъци по различен принцип, който да бъде по-справедлив в сравнение със сегашното положение. Сега таксуването се определя на база основата на разгърната застроена площ на имота.“, обясни Станислав Дечев.

    След многократни отлагания на крайния срок вече близо 10 години, новата формула за такса смет, която държавата опитва да въведе още от 2013 година, трябва да заработи и то задължително от 1 януари 2025 година. Общините сами ще изберат на коя от възможните три бази ще стъпят: индивидуално измерено количество отпадък за имота, в това число и чрез покупката на торби, количество битов отпадък за имота, определено на база съвместимост, брой на сметосъбиращите съдове и честотата на тяхното събиране или на база брой ползватели на услугата в дадения имот.

    Кой от трите начина е най-подходящ за Хасково? Темата ще е предмет и на обществени дебати, но и ще зависи от експертното мнение, подчерта градоначалникът. Темата ще е дълга и ще трябва да се огледа от всички страни, тъй като за всяка една от тези хипотези има казуси, които възникват, обясни Станислав Дечев.

    „Има контейнери, които са с чипове и теглилки и те могат да бъдат внедрени доста рационално. Но пък от друга страна много вероятно е да приложимостта им да се окаже невъзможна в дадени квартали. Освен това, размерът им е определен, а това ще доведе до невъзможността да бъдат поставени в по-тесни пространства.

    При вариантът с торбите. Те ще са с различни размери и гражданите ще ги закупуват само и единствено от Общината. Общината от своя страна ще заплаща на избраната фирма прибрания отпадък от контейнерите. Да но тук, също може да възникне казус. Ако например торбите за смет са черни и това е техният отличителен знак, а в даден контейнер сметосъбиращата фирма открие три черни торби, две бели и три зелени, то тогава кой ще трябва да плати нерегламентирано генерирания отпадък, тъй като ще е ясно, че гражданинът не го е платил предварително, закупувайки съответната торба?“

    Смесица между прилагането на различни практики е също възможно, но според Станислав Дечев тогава ще възникне въпросът дали е справедливо това към всеки един гражданин, живущ на територията на общината. „Законодателят ни дава право да изберем най-справедливият принцип, но тогава как ще бъде оценен вариантът с няколко практики за таксуване спрямо всеки един жител“.

    Темата кой е най-удачният вариант за Хасково вече е обсъждана на ниво експерти в местната администрация. За момента изводът е-таксуване на физическо лице. „В крайна сметка обаче е важно да чуем всички мнения, за да направим таксата така, че нито да се ощетяват гражданите, нито общинската хазна, а и да следваме линията „справедлива за всеки“, категоричен е кметът на Хасково.

    А докато дебатът за новия начин на таксуване върви през 2024 година, ако Общинският съвет гласува предложената от екипа на кмета план-сметка, то в основните си параметри тя ще изглежда по следния начин: за осигуряване на дейностите по управление на битовите отпадъци за следващата година са предвидени 15 150 080 лв, за експлоатация на Регионален център за третиране на неопасни отпадъци в землището на с. Гарваново -1 277 595 лв. без ДДС. За дейности по почистване на нерегламентирани сметища в рамките на общината, след обявяване на процедура по ЗОП, се предвиждат 250 000 лв. без ДДС. В резултат се планира почистването повече от 2 000 тона битов отпадък. Очакваното количество депониран отпадък за Община Хасково е в размер приблизително 23 000 т., което представлява 2, 3 млн.лева.

    През 2024 г. се планира извършването на рекултивация на клетка 1 (нова), на стойност близо 73 хил.лв., а за клетка 1 (стара)- 771 330 лв. В приходната част от план-сметката от 15,2 млн.лв, като плащанията по просрочия от минали години са за 4,1 млн. лева., планираната събираемост е в размер на 12, 4 млн.лева.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини