Учени от ВУЗ-ове в България и представители на български училища в чужбина с конференция в Харманли

    Първа международна научно-приложна конференция „Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци“ се проведе в Харманли.

    Организатори на конференцията бяха катедра „Български език като чужд“ на Факултета по славянски филологии от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на преподавателите по български език като чужд под председателството на проф. д.ф.н Красимира Алексова. Домакин на форума беше ОУ „Иван Вазов“ в града и лично директорът Светла Георгиева с подкрепата на РУО – Хасково.

    В конферентния ден с приносни доклади взеха участие учени от водещите университети в страната, представители на българските училища в чужбина, на езикови школи и на неправителствени организации, работещи по проблемите на обучението по български език като чужд (втори) език.

    Проведе се и кръгла маса с участниците на конференцията и учители, и директори от региона. Така Харманли се превърна в символ на подадените ръце, на свободното изразяване на гледни точки, на споделения опит и формирането на общност с единна цел – приобщаване към българския език и националната култура чрез езика като основен инструмент за интеграция, социализация и развитие.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини