Тестовата системата BG-ALERT сработи в Хасково, но разпрати съобщения и без звук

Изображение 1 от 3

    Тестовата система за предупреждение на населението през мобилните устройства BG-ALERT сработи и в Хасково днес.

    На много от телефоните, поддържани от различни мобилни оператори, съобщението се появи точно в 12 часа със звук, както беше указано и в предварителната информация, разпространена от властите.

    Хасковлии обаче съобщиха и за случаи, в които са появили известяваното, но без звукова сигнализация. Става въпрос за мобилни устройства, сложени едно до друго на различни мобилни оператори.

    А иначе оповестяването траеше няколко секунди, след което съобщението изчезна.

    Тези, които обаче са стартирали съобщението, видяха, че то води до платформата https://bg-alert.bg/ с обозначени червени зони в регионите, за които то важи. В случая това са освен област Хасково и Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. Петте региона са в зоната на тестване, определени за 23 ноември.

    BG-ALERT е система за разпространение на съобщения за предупреждение на населението в случаи на опасни събития (бедствия, извънредни ситуации и други представляващи заплаха за живота, здравето или имуществото) чрез мрежите на мобилните оператори до крайните устройства на гражданите (мобилни телефони, таблети и някои смарт часовници), които поддържат технологията Cell Broadcast Service.

    BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване.

    Съобщенията се изпращат единствено и само от компетентните държавни органи или институции.

    Съобщенията от BG-ALERT са безплатни и ще могат да бъдат получавани навсякъде на територията на България, където има 2G/3G/4G/5G покритие на мрежата.

    Комуникацията е еднопосочна и не се използват никакви данни за потребителите и тяхното местоположение.

    Повечето съвременни устройства,  поддържащи технологията Cell Broadcast Service, са съвместими с изискванията за получаване на съобщенията от BG-ALERT. Но е възможно някои устройства да не получат съобщение или то да изглежда по различен начин. В тези случаи е необходимо абонатите да се обърнат за информация към производителя на устройството.

    Системата е реализирана от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Тя се тества все още на регионално ниво. След като се извърти тестовия период по региони, BG-ALERT ще бъде пробвана и чрез национален тест на територията на цялата страна едновременно.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Го
      Гошката
      5 0
      09:14, 24 ное 2023
      всеки получи по 1 смс, който реално сигулно струва 100 лв като се има предвид, парите похарчени за тоя алърт, същото както когато похарчиха 120 млн за тел 112
      • То
        Тошката
        2 -2
        09:21, 24 ное 2023
        само 2,1 млн струва тая система Георги, какво са 2 млн?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини