Предстои обсъждане за запазване на таксата за смет и през следващата година

Таксата за смет да се запази в настоящата си ставка и през следващата година, е заложено в план-сметката за 2024 година.

Общият размер на планираните разходи за осъществяване на дейностите на територията на община Хасково възлизат на 15 150 080 лв. Планирана събираемост  е в размер на 12, 4 млн.лв.

Предложението е да се запази настоящият размер на таксата за битови отпадъци от 3,5 ‰ върху данъчната оценка на недвижимите имоти за населението на Хасково и жилищата на предприятията, както и за хората от местностите „Кенана“, „Куба“ и „Туристическа хижа“. По видове услуги таксата включва: 1.3 ‰ за събиране и транспортиране на битови отпадъци, за поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – 1.2 ‰ и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 1 ‰.

За имотите, които се намират в зона V в проекта на план-сметката остава таксата, която е в сила и в момента от 2,0 ‰. За жилищните имоти в селата е определена такса в размер на 5,0 ‰, а за нежилищни имоти на предприятие, когато за тях не е подадена декларация, декларирало е по-малко от необходимия му брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато не могат да се установят броя на използваните съдове, то заплаща годишна такса в размер на 13‰.

Към настоящия момент на територията на общината са разположени и се обслужват- 1454 контейнери тип „Бобър“ с вместимост 1,1 куб.м. в града и 1069 - по селата в общината. Още 2173 кофи за боклук са с обем 120 л, има 692 съдове за пепел и 911 кошчета за отпадъци. Същият брой съдове се предвижда да бъде запазен и през 2024 г., като задължение на сметосъбиращата и сметоизвозваща фирма е да ги осигури и поддържа във функционално състояние.

Заложената прогнозната стойност на разходите за събирането на битови отпадъци и транспортирането им до инсталации и съоръжения възлиза на малко над 3, 6 млн.лв.,без ДДС. За града предвиденият разход е 3 млн.лв.

За експлоатация на Регионален център за третиране на неопасни отпадъци в землището на с. Гарваново се предвиждат 1 277 595 лв. без включен ДДС.

За дейности по почистване на нерегламентирани сметища в рамките на общината, след обявяване на процедура по ЗОП, се предвиждат 250 000 лв. без начислен ДДС. В резултат се планира почистването повече от 2 000 тона битов отпадък на база пазарните към момента цени.

За поддържане на чистотата на улиците, площадите, алеите, парковите, което е задължение на ОП “Екопрогрес“, заложените средства са ца близо 2, 5 млн.лв. За 116 души персонал в предприятието е заложена сума и за брутна работна заплата от 933 лева на човек.

Предстои обществено обсъждане на план-сметката на 5 декември от 12.00 ч. в зала „Хасково“, а след това тя ще бъде разгледана и на заседание на Общинския съвет.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини