Пет пъти са намалели опитите за пробив на границата ни от нелегални мигранти

    Около пет пъти са намалели опитите на нелегални мигранти да преминат незаконно българската граница от лятото насам. Това съобщи на ГКПП „Капитан Андреево“ министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

    В началото на лятото са били  регистрирани по 1500 опита за пробив на денонощие. След реорганизация по охраната и увеличаване на състава по браздата, тези опити са паднали на 300-400. Министър Стоянов обобщи, че в момента ситуацията е спокойна.

    На най-интензивния сухоземен граничен пункт в рамките на ЕС вътрешният министърът посрещна днес британския държавен министър по въпросите на имиграцията Робърт Дженрик. Двамата обсъдиха общите усилия в борбата с нелегалната миграция, включително и по прекъсване на логистични вериги за каналджии на мигранти. Министрите Дженкир и Стоянов подписаха в тази посока съвместно „Изявление за засилено сътрудничество“ .

    По време на срещата стана ясно, че по нашите граници вече има възможност за изземване на гумени лодки за превоз на нелегални мигранти. Такива са намерени сред товари в камиони, освен на граничния пункт към Турция -“Капитан Андреево“, и на други ГКПП-та. Лодките са опасни и се използват предимно за нелегално превозване на хора през Ламанша. Освен плавателните съдове, са открити и иззети и извънбордови двигатели и спасителни надуваеми жилетки.

    Изземванията на лодките и приспособленията за тях са в резултат на повече от два месеца съвместна работа между България и Великобритания. Тези стоки са предназначени за преминаване транзит през нашата граница. Те не отговарят на европейските стандарти, посочи вътрешният министър. Благодарение на интензивната работа на Министерството и Агенция „Митници“ обаче, когато  бъдат открити сред товарите на камионите на наша територия, вече може да бъдат задържани и изземвани, допълни министър Стоянов.

    „Това е значителен напредък за нас и огромна крачка в борбата с нелегалната миграция“, посочи  той.

    Британския държавен министър по въпросите на имиграцията Робърт Дженрик благодари на вътрешния министър и правителството на България.

    „Благодарен съм за усилията, вие сте  съществен наш партньор  в борбата срещу организираната престъпност, имиграционната престъпност и каналджийството на хора. Усилията, които сме положили съвместно, водят до резултата за пресичане на организирани престъпни групи, които превеждат мигранти с опасни лодки през Ламанша, в резултата на което умират хора“, коментира Робърт Дженрик.

    Великобритания работи в тясно сътрудничество с Българската агенция „Митници“ и Министерството на вътрешните работи, като предоставя подкрепа по различни начини-дарени са технически средства, граничарски кучета, обясни още британският държавен министър по въпросите на имиграцията.

    „Целта ни е да задълбочаваме сътрудничеството ни. Хубавото е, че и у двете страни се наблюдава твърда решимост за пресичане на дейността на организираните престъпни групи, замесени в каналджийство, за да  престанат да използват Европа като канал за превеждане на мигранти“, каза още Робърт Дженрик.

    Двамата с министър Калин Стоянов имаха възможност да наблюдават на плаца на граничния пункт демонстрации на работата на митничарите със следови кучета и проверка на камион с газ-анализатори за наличието на скрити хора. Освен това, присъстваха и на разтоварване на надуваеми лодки, скрити в ТИР.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини