Машинен Костинброд: ЦИК засега запазва мълчание по темата, ДАНС не коментират

Централната избирателна комисия (ЦИК) на този етап няма да коментира твърденията за опит за манипулиране на изборите, отправени от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" само два дни преди местните избори на 29 октомври, обяви представител на пресцентъра пред "Дневник". От изборната комисия обаче зависи дали вотът в неделя ще се проведе само с хартиени бюлетини или и с машини, затова тя заседава в момента, за да вземе решение по въпроса.

От ДПС и "Има такъв народ" вече настояха изборите да се проведат само с хартиени бюлетини, като посочиха и като довод факта, че процесът по сертифицирането на устройствата не е завършил. Конкретни текстове в Изборния кодекс допускат такава възможност: според член 213а, когато при удостоверяването се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване, Централната избирателна комисия провежда съответния избор само с хартиени бюлетини.

Изпратили сме всички данни до институциите. Виждате, че реагират. Нищо повече не можем да коментираме." Така от ДАНС отговориха на всички въпроси на "Дневник" за твърденията за готвена манипулация с машинното гласуване на предстоящите местни избори в неделя.

От ДАНС не потвърдиха изрично, но и не отрекоха, че цитираните от председателя на парламента Росен Желязков данни са от доклад, действително изготвен от агенцията. Не е известно и кога е бил изготвен и изпратен документът.

На конкретен въпрос дали прокуратурата е сезирана по случая и дали докладът е изпратен и на държавното обвинение от пресцентъра на агенцията отказаха да отговорят. Отговор не получи и въпросът на "Дневник" дали е вярна публикуваната в медии информация, че зам.-министър Михаил Стойнов е бил разпитван по темата.

_____________________________________________

Така наречената "Костинбродска афера" стана ден преди парламентарните избори през май 2013 г., които бяха спечелени от ГЕРБ, но партията на Бойко Борисов не успя да състави правителство и БСП и ДПС управляваха заедно чрез правителството на Пламен Орешарски. Припомнянето на събитията от преди 10 години се налага заради твърдението на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", че на предстоящите местни избори на 29 октомври предстоял "машинен Костинброд".

В деня на размисъл (11 май 2013 г.) тогавашният телевизионен водещ в ТВ7 Николай Бареков се включи в жива връзка пред частната печатница, собственост на "Мултипринт", докато прокурори бяха вътре, и обяви, че изборите на следващия ден щели да бъдат фалшифицирани. Впоследствие Мая Манолова, тогава депутат от БСП, внесе сигнал в прокуратурата, което доведе до проверка на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). В хода на разследването не стана известно как е изтекла информацията, така че само Бареков и екипът му да се озоват пред печатницата.

Впоследствие беше повдигнато обвинение за престъпление по служба на сегашния председател на парламента Росен Желязков (ГЕРБ), който по време на "Костинбродската афера" беше главен секретар на служебното правителство с премиер Марин Райков (назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев), заради неупражнен контрол от негова страна върху субекти, имащи отношение към изборния процес, но той беше оправдан.

Един от прокурорите по разследването - Ваня Стефанова, впоследствие стана заместник-председател на ДАНС, а другият - Роман Василев, който по време на акцията ръководеше Софийската градска прокуратура, вече не е част от съдебната система. Малко след случая "Костинброд" той беше понижен от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини