Богатството ни се стопило с 90 млрд. Преглед на националния печат

"Монитор": Маргина пак в килия след 4 дни свобода

След като изкара само 4 дни на свобода Красимир Маринов-Големия Маргин отново бе прибран на топло. Състав на Софийския апелативен съд прецени, че срещу него са събрани достатъчно доказателства, уличаващи го като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици. По същото обвинение в ареста остава и соченият за "изпълнителен директор" на бандата Стефан Бонев-Сако. Заседанието на съда продължи близо 2 часа.На влизане в залата Маринов бе придружен от двама охранители. После обаче двамата гардове си тръгнаха без шефа си, тъй като той бе закопчан с белезници още в залата. Големия Маргин се порадва на свободата си само 4 дни, след като в неделя Софийският градски съд го пусна с подписка.

"Монитор":  Двама ексминистри и Мургина на съд

Двамата ексминистри Николай Цонев и Валери Цветанов, както и бившата шефка на НАП Мария Мургина, отиват на съд. Това научи "Монитор" от източници в прокуратурата. Членовете на кабинета "Станишев" -  бившият военен министър Цонев и колегата му от земеделското ведомство Валери Цветанов ще отговарят за престъпления по служба. Държавното обвинение вече е събрало всички доказателства срещу тях. Остава само адвокатите им да се запознаят с обвиненията. Първа пред Темида обаче ще се изправи ексшефката на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. Срещу нея разследването е приключило и в началото на седмицата прокуратурата ще внесе делото в съда. Срещу Мургина са повдигнати 4 обвинения. Първото е за неправомерно прихванати данъци на бившия шеф на "Кремиковци" Валентин Захариев.

"24 часа": Потрошиха колата на прокурора по Маргините

Нагли злосторници потрошиха колата на прокурора Чавдар Ангелов, който води делото за наркомрежата на Големия Маргин и Сако.

Автомобилът му осъмнал със строшени стъкла в сряда сутринта, ден преди Софийският апелативен съд да заседава по протест на обвинението срещу пускането от ареста на Красимир Маринов.

В сряда по обед пък се предал издирваният Радо Темерута, сочен за шеф на високо ниво в наркогрупата. Той бил задържан на връщане от чужбина на ГКПП Калотина. Потрошената кола е старичка, на 8-9 г., марка SMART. Карала я съпругата на прокурора Ангелов, но по документи тя е на негово име.

Автомобилът бил паркиран пред къщата на семейството в кв. Малинова долина. Вандалите не са забелязани нито от семейството на Ангелов, нито от съседите му. Привечер полицаи направили оглед, но не открили камък или щанга. Вероятно стъклата са строшени с тежък предмет, тъй като дясното е на сол. Още не е ясно дали става въпрос за атентат за сплашване, или колата е потрошена от хулигани.

"Дневник": Барозу: Георгиева притежава опит и познания

Г-жа Георгиева притежава солиден международен опит и познания, с които ще допринесе съществено в качеството си на еврокомисар. Това заключи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след срещата си с новия български кандидат Кристалина Георгиева. Изявлението му беше оповестено от пресслужбата на Еврокомисията.
Срещата между двамата продължи повече от час и половина и свърши след редакционното приключване на броя.

Барозу запазва за София ресора, за който първоначално беше предложена Румяна Желева - "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", се казва в съобщението.

"Новинар": Плугчиева - сделка или не между ГЕРБ и БСП?

Синята коалиция обвини управляващите, че са сключили партийна сделка с БСП. Повод за твърденията на десните стана решението на премиера Бойко Борисов да подкрепи кандидатурата на червения депутат Меглена Плугчиева за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Последните избори показаха желание на обществото за категорична промяна. Плугчиева е част от управлението на тройната коалиция и на провала с управлението на еврофонодвете", каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Това показва някаква форма на сделка вероятно, но за нас това е неприемливо", категоричен бе той. „Тя е лесовъд и не е ясно с коя част от нейното образование ще бъде в полза на най-голямата европейска финансова институция", възмути се синият лидер.

От своя страна Плугчиева заяви, че кандидатурата й не е партийна, но благодари на премиера за подкрепата.

"Монитор": Тони Фарма топила Желева с имейли

Евродепутатката Антония Първанова е компрометирала доскорошната ни кандидатка за еврокомисар Румяна Желева, като е изпратила серия от клеветнически имейли до вицепрезидента на Еврокомисията Сиим Калас. Конспирацията е стартирала пет дни преди изслушването на Желева в Брюксел, което се състоя на 19 януари. Публикуваното в Euronews.com разкритие направи небезизвестният журналист Мартин Дилън, който е работил за медийни гиганти като BBC, CNN и NBC. Тайните писма по интернет разкриват, че евродепутатката, добила популярност като Тони Фарма заради съмненията за лобизъм в полза на корпоративни интереси, и бившият естонски премиер са били част от конспирация, целяща да дискредитира българския кандидат,  пише жененият за българка Дилън.

"24 часа": Богатството ни се стопило с 90 млрд.

Богатството на българите се е стопило с около 90 млрд. лв. за година, става ясно от анализ на УниКредит Булбанк. През 2008 г. то е било в размер на 320 млрд. лв., а в края на третото тримесечие е намаляло до около 230 млрд. лв. Основна причина е спадът в цените на жилищата, които съставляват 87% от общото богатство. Според икономистите то ще продължи да намалява. Тази година ще стигне до нивата от 2005-а.

"Труд": Новият US посланик дойде с Вазов на уста

Изключително образован и галантен дипломат ни прати вчера американският президент Барак Обама за посланик на САЩ в София. Джеймс Уорлик (53 г.) не само поздрави с традиционното "Добър ден", но и прочете без грешка 4-минутно слово на български.

Американецът дори цитира почти до буквата дядо Вазов: "...и ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат". Уорлик обясни, че когато преди повече от 30 г. бил студент в Западен Берлин и България била сред неприятелите на САЩ отвъд Стената, не би могъл да си представи, че днес ще е посланик тук. В страна членка на НАТО и ЕС, "където личната свобода и просперитет са висши ценности".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини