Светът се мобилизира в помощ на Хаити

Помощи от цял свят пристигат в Хаити, опустошен от силното земетресение във вторник, което вероятно е погубило десетки хиляди души, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Международното летище в столицата, което беше пощадено от труса, се препълни от кацащи самолети с хуманитарни помощи и спасителни екипи.

Два кораба на американската брегова охрана вече акостираха в Хаити, на път е самолетоносачът "Карл Винсън", ще бъде изпратен и кораб-болница. Две хиляди морски пехотинци ще се включат в спасителните работи.

Първата бригада американски спасители вече пристигнаха в Порт-о-Пренс, очакват се още два екипа. Китай също изпрати спасителен екип. Русия се готви да изпрати транспортен самолет Ил-76 със спасители и лекари.

От Франция,Испания, Канада, Венецуела, Чили и Йордания пътуват десетки спасители, специално обучени кучета, стотици тонове палатки, одеала и медикаменти.

Израел изпраща елитна армейска част от инженери и лекари.

Един от първите спасителни екипи, очаквани в Хаити, е 37-членен екип от Исландия, заедно с 10 тона спасително оборудване, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Световната банка обяви, че ще отпусне на Хаити допълнително 100 милиона долара, за да подпомогне усилията за възстановяване и реконструкция на страната.

ООН ще отпусне 10 милиона долара от фонда си за помощ при бедствия и мобилизира спасителен екип за координиране на помощта. Европейската комисия е одобрила 3 милиона евро за финансиране на спасителните операции и е възможно да отпусне и допълнителни средства в близките дни.

Канада първоначално ще отпусне 5 милиона канадски долара (4,8 милиона щатски долара) за подслони, медицински услуги, храна вода и санитарни възли. Холандия и Германия отпускат съответно 2 милиона и милион и половина евро хуманитарна помощ,. Междуамериканската банка за развитие отпуска спешна помощ в размер на 200 000 долара.

Дарения за стотици хиляди долари обявиха банки и големи компании в цял свят, сред които Националната банка на Канада /250 000 долара/, Крафт фуудс /25 000 долара/, Банк ъв Нова Скотия /250 000 долара/, Фондация "Дженеръл мотърс" /100 000 долара/, веригата "Уол март" /500 000 долара/. Американският бизнесмен и филантроп Тед Търнър, основател и ръководител на Фонда за подпомагане на ООН, обяви, че дава 1 милиона долара за пострадалите от земетресението, предаде ИТАР-ТАСС.

Полева болница, подарена от Аржентина, е единствената функционираща болница в Хаити, след като всички здравни заведения бяха разрушени от земетресението, съобщава БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини