Войната в Афганистан набира обороти

В понеделник в Афганистан загинаха трима американски морски пехотинци и още трима войници от други страни от НАТО, коментира "Независимая газета". 

В същото време на страниците на "Ню Йорк таймс" бившият командващ на съветската 40-та армия в Афганистан Борис Громов изразява тревога по повод "капитулантските настроения в щабквартирата на НАТО и съветва Алианса "да не се изтегля без да изпълни задачите си". Заедно с постоянния представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин той съобщава, че в момента се води подготовка на силите за бързо реагиране на Организацията на Договора за колективна сигурност "в случай на фиаско на НАТО” в страната. 

Основните боеве се водят в южната част на Афганистан. В провинция Хелманд американските подкрепления провеждат операцията "Cobra Anger" по освобождаване на редица селища от талибаните. В същата провинция загина британски сапьор. В североизточната част на Афганистан бе убит френски офицер и още един военнослужещ, чиято националност не се съобщава. 

Увеличаващите се загуби се обясняват с разширяване на географията и интензивността на боевете. Ако по-рано нападенията на екстремистите бяха основно в Южен и Източен Афганистан, то понастоящем те стават и в относително спокойните по-рано северни и западни провинции. Освен това, талибаните са започнали да употребяват по-мощни взривни устройства.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини