Разрушително земетресение удари Хаити, жертвите са хиляди

снимка: Reuters

Десетки, а може би и хиляди хора са загинали при разрушителното земетресение, ударило остров Хаити в Карибско море. Трусът е усетен в 23:53 минути снощи българско време и е бил със сила 7,2 по скалата на Рихтер. Хаити е най-бедната страна на американския континент.

В столицата Пор-о-Пренс, която има население от 2 милиона души, са разрушени сгради, под чиито развалини има хора, съобщи кореспондент на Ройтерс: "Всичко се разтресе, хората стенеха, къщи започнаха да се рушат, настъпи пълен хаос". Жители на столицата отчаяно се опитват да освободят близките си от разрушените сгради или издирват изчезнали хора. Разрушени са обществени сгради, сред които е президентският дворец, съобщи хаитянската телевизия, гледана по интернет във Вашингтон. Центърът на Пор-о-Пренс е разрушен. "Загиналите вероятно ще се окажат стотици, когато стане възможно да се броят жертвите", каза лекар, ранен в ръката и целият окървавен. Центърът на столицата е разрушен, това е истинска катастрофа, каза местен жител. 

Хуманитарен служител описа обстановката в Пор-о-Пренс като хаос и изрази опасения, че жертвите са може би хиляди, отбелязва БТА. 

Два много силни земни труса с магнитуд 5,9 и 5,5 разтърсиха Хаити минути след първото земетресение, съобщи геофизическият институт на САЩ, цитиран от Франс прес. Първият вторичен трус бе регистриран в 17 ч. местно време (22 ч. по Гринуич) - седем минути след силното земетресение. Дванайсет минути по-късно бе регистриран още един вторичен трус. 

Комуникациите са прекъснати, разрушена е сградата на мисията на ООН за стабилизиране на Хаити, голяма част от служителите са в неизвестност, съобщи ръководителят на мисията Ален Ле Рой, цитиран от Асошиейтед прес. Мироопазващата мисия на ООН в Хаити наброява 9000 души. Тя бе разположена там след бунта през 2004 г. със задачата да обуздае насилието и престъпността. 

Хаитянската столица е потънала в мрак след силното земетресение. Хиляди хора са излезли по улиците, съобщи Франс прес, като цитира служител на американска хуманитарна организация. 

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че в мислите и молитвите си е с народа на Хаити, предаде Ройтерс. "Следим отблизо ситуацията и сме готови да помогнем на народа на Хаити", заяви президентът в декларация. Мощното земетресение е голяма катастрофа, заяви посланикът на Хаити в САЩ Реймънд Джоузеф.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини