Жълт код за опасни жеги в Кърджалийско днес

Жълт код за опасни жеги в Кърджалийско обявиха от НИМХ.В областния център температурите ще варират от 20 до 37 градуса. Облачността ще бъде едва 1%.Валежи и бури не се очакват. Ще духа слаб вятър със скорост от 5 м/с.

Времето в страната ще бъде слънчево и горещо. Вятърът от изток-югоизток ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, по-ниски по Черноморието, в София около 34°. Привечер, под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт, над Западна България въздушната маса ще се лабилизира. Ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и през нощта срещу неделя в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще има и градушки. Вятърът ще започне да се ориентира от северозапад.

В планините през деня ще бъде слънчево и топло. Ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 22°. През нощта срещу неделя първоначално в масивите от Западна, е след полунощ и в Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места ще има ниска облачност или намалена видимост. Ще духа умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 27° и 29°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

За 05.08.2023 г. е обявен „жълт код“ в 23 области на страната за горещо време с максимални температури 36°-39°. Късно вечерта и през нощта срещу неделя в областите Видин, Монтана, Враца, София, Софийска, Перник, Кюстендил и Благоевград ще се развият гръмотевични бури, с усилване на вятъра, локални интензивни валежи и условия за градушки.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини