Плащаме на ръка в болниците. Преглед на националния печат

„Дума": Мислим за мисия на "Дръзки" в Аденския залив

Фрегатата "Дръзки" може да участва в мисия в Аденския залив за охрана на кораби от пиратски набези. Това коментира вчера началникът на Щаба по подготовката на военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев. По думите му проблемът е не в техническата подготовка на фрегатата, а във финансовия ресурс на държавата. При икономична мисия от 1 месец издръжката на "Дръзки" ще струва на бюждета около 2-3 млн. лева. В зависимост от задачите, които фрегатата би изпълнявала обаче средствата може и да скочат до 6 милиона. В Аденския залив са разположени международни военни сили, които патрулират по местата, където търговски съдове обикновено стават жертва на пиратски нападения. Обсъждал се е въпросът дали България също може да участва в мисията, тъй като и нейни моряци попадат в плен на морските бандити.

„24 Часа": 5% отстъпка от данъка до 10 февруари

Декларирането на доходите за миналата 2009 година и на дължимите за тях данъци започна от вчера, когато бе първият работен ден за новата 2010 година.
Който изпрати данъчната си декларация и плати цялата дължима сума до 10 февруари, получава 5% намаление.
Ако декларира и плаща по електронен път, се ползва отстъпка до 30 април. Последният ден от април е и краен срок за деклариране и плащане на данъка върху доходите от всички.
Облагането е с 10%. От тази година хората с доходи само от заплата вече не попълват задължително данъчни декларации.

„Стандарт": Плащаме на ръка в болниците

От утре пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности в болниците и при личните си лекари. Това ще стане, ако днес касата не плати всички пари за издръжка на лечебниците и джипитата за ноември. За това предупреди шефът на БЛС Цветан Райчинов. Повечето мениджъри на болници не са дали заплати на лекарите, защото парите от здравната каса не стигат. Райчинов обясни, че така докторите не могат да работят. "Ще даваме на хората финансови документи, а след това касата или самият финансов министър да ги осребрява. Как един семеен лекар да направи профилактичен преглед, когато това изисква консумативи поне за 5-6 лв.


„Сега": Хаос с талоните за многократно пътуване

Втори ден продължава бъркотията с подмяната на талоните за многократно пътуване в градския транспорт на София. Някои от бюрата са отказвали да заменят стари с нови талони срещу доплащане, въпреки че са длъжни да го правят. Хората пък масово не знаят, че могат да заменят документите само в абонаментните бюра.

До подмяната на талони се стигна заради решението на общинарите да увеличат цената от 1 януари. Талон за 5 пътувания вече струва 4.50 вместо 4.25, а за 10 - 8 вместо 7.50 лв. Решението бе взето на 17 декември, като общинарите до последно спореха по цените на картите и много хора не разбраха, че се вдигат и талоните.

„Новинар": Удрят ни депресии след празниците

Много българи ще страдат от стрес и депресии след празниците, прогнозираха психиатри и психолози, цитирани от БНР. Възможно е дори някои хора да станат по-агресивни. Основна причина за влошаването на състоянието са харчовете покрай Коледа и Нова година и притесненията около икономическата криза, смятат експерти. По празниците българите изхарчили спестяванията си, за да могат да изкарат приятно почивните дни, но в първите дни на новата година липсата на средства ще ги потисне емоционално. Според психолозите българите по-трудно ще се справят с депресията, отколкото с икономическата криза.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини