Изиграните съдии. Пак за онази 13-та заплата

След като 500 магистрати заведоха дело срещу министъра на финансите Симеон Дянков, той е превел субсидията от 19 млн. лв. на системата по сметката й в БНБ, информира "Дневник".

Парите обаче не могат да бъдат пипнати от Висшия съдебен съвет (ВСС), който изпълнява бюджета на магистратите, и няма как да бъдат преведени на съдилищата, прокуратурата и следствието. 

Причините са поне две - за да се изразходват парите, трябва да се отвори системата за бюджетни плащания СЕБРА, която затвори още на 23 декември, освен това има забрана банките да приемат бюджетни платежни нареждания от днес до края на годината.

Така формално Дянков не е нарушил закона за бюджета и конституцията, която гарантира независимостта на съдебната власт чрез бюджета й, и няма основание да бъде съден. Магистратите обаче няма да получат 13-а заплата.

ВСС съобщи, че "към днешна дата наличните средства по банковата сметка на ВСС са 61 375 177 лв., които ще останат неизползвани поради отказ на Министерството на финансите да отпусне полагащия се лимит за разходи чрез СЕБРА и няма технологично време за извършване на плащания" към отделните звена на съдебната власт.

Освен това има указания на дирекция "Държавно съкровище" към всички банки да не приемат за обработка бюджетни платежни нареждания на 28, 29 и 30 декември.

Сега всичките 61 млн. лв. ще бъдат прехвърлени като преходния остатък на бюджета на съдебната власт за 2010 г. През последните години съдебната власт многократно е искала от министъра на финансите да разреши използването на преходния остатък и той винаги е отказвал.

Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини