Сарафов търсил съдействие от правосъдния министър, за да получи достъп до кабинета на главния прокурор

Борислав Сарафов е търсил съдействие от правосъдния министър, за да получи достъп до кабинета на главния прокурор. Това стана ясно по време на изслушване на Атанас Славов в парламента. Правосъдният министър потвърди още, че ще обжалва пред ВАС избора на Сарафов.

Изслушването е в отсъствието на вносителите от "Продължаваме промяната - ДБ".

Народното събрание удължи работното си време и заседанието продължава.

Министър Славов представи на народните представители хронологията на събитията във връзка с избора на временно изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС.

Министърът добави, че имайки се предвид нивото на доверие в съдебната власт и ВСС, който работи в изтекъл мандат, вероятно най-добрият начин да бъде разрешен този спор е да има съдебно решение.

ГЕРБ-СДС и "Възраждане" призоваха министъра на правосъдието Атанас Славов да номинира кандидат за главен прокурор. 

В една процедура за избор на нов главен прокурор от действащия ВСС, която страда от липса на достатъчно легитимност, министърът на правосъдието няма намерение да прави предложение и да легитимира процедурата по този начин. Още повече - при заявени намерения, надявам се, сериозни, за конституционна реформа и по отношение на фигурата на главния прокурор, отговори министър Атанас Славов.

Той припомни още, че вчера Пленумът на ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор. Славов изрази мнение, че е малко прибързано да се активира процедура за избор, преди да е изяснено ще има ли конституционни промени и дали Конституционният съд ще допусне за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев да се обявят за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт относно мнозинството, необходимо за избор на главен прокурор. Той добави, че ако КС допусне за разглеждане искането, следва ВСС да стопира процедурата за избор.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини