Личните лекари останаха без пари

Лекари и болници от цялата страна не са получили парите си за месец ноември от Националната здравноосигурителна каса, предаде Дарик радио.

Причината е, че от НАП не са превели парите от здравноосигурителните вноски на касата. Крайният срок лекарите да получат парите си е 30 декември.

„Имаме още ден-два, през който можем да изчакаме - до 30-то число. След което се дължат лихви, които са упоменати в договора. До момента няма направени преводи. Получихме днес сигнали от колеги, които са разговаряли с регионалните каси, откъдето неофициално са получили информация, че наистина няма преводи от НЗОК към регионалните здравноосигурителни каси. Това, което се говори, е през януари да бъдат направени тези плащания", обясни председателят на Сдружението общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

„Смятам, че не е редно пред празниците колегите да бъдат държани в подобно напрежение, защото не става дума само за възнагражденията на общопрактикуващите лекари. Трябва да се изплатят заплатите и на нашите сътрудници - медицински сестри, фелдшери, да се плащат наеми, ток, консумативи, което ще затрудни работата ни. Не е коректно по този начин да се играе с нервите на хората и положението, в което се намират", коментира още Киров.

"НАП не е задържала нито лев здравноосигурителни вноски. Ежедневно постъпленията от здравни вноски се консолидират по еднинна сметка на приходната агенция в БНБ. В същия ден парите се превеждат по сметката на Националната здравно-осигурителна каса". Това отговориха от приходната агенция.

От създаването си през 2006 г. до момента НАП не е забавила трансферите на суми за здравни вноски към НЗОК нито веднъж, категорични са от институцията. От началото на 2009 г. до 23 декември т.г НАП е превела на здравната каса близо 1.270 млрд. лв.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини