От Нова година спасяват 250 000 души от улицата

Нова работа за 250 000 души планира държавата. Кабинетът ще спаси догодина от улицата повече от половината от безработните. Това прогнозира пред "Стандарт" зам. социалният министър Красимир Попов. В това число обаче влизат не само останалите без препитание, на които ще бъде помогнато, но и работещите, които ще минават през различни професионални и езикови курсове, за да запазят позицията си.

Средствата за това ще дойдат както от оперативните програми на Европейския съюз, така и от Националния план по заетостта, поясни Попов. Очаква се планът да бъде приет на последното за тази година заседание на кабинета на 30 декември.

Първите месеци на новата 2010 г. ще са особено тежки за трудовия пазар, каза още Попов. Според прогнозите средната годишна безработица за следващата година ще достигне 11,4 на сто. Най-песимистичните очаквания са догодина броят на хората без препитание да достигне 420 хиляди души, т.е. с 80 хиляди повече, отколкото в края на 2009 г.

"Макар тази година средствата от бюджета за активна политика да са намалени на 65 милиона лева заради кризата, обхващането на хората без препитание няма да е по-малко, а напротив", гарантира Красимир Попов. По думите му разликата щяла да бъде наваксана с парите от Брюксел.

И след Нова година един от приоритетите ни ще са безработните младежи до 29-годишна възраст, поясни зам. социалният шеф. На прясно дипломиралите се висшисти ще бъде осигуряван стаж в различни държавни ведомства, областни и общински администрации. За старта в кариерата младите хора ще получават по 400 лв. месечно за период от 9 месеца, като ще им бъдат заплащани и осигуровките върху сумата. До 2012 г. са заделени 15 милиона лева, с които прохождащите на трудовия пазар да посещават курсове по езици и компютър.

От социалното министерство припомниха, че в бюрата по труда в страната вече са достъпни ваучерите за различни обучения за работещите. Талончетата са на обща стойност около 250 милиона лева. С тях безработните могат да повишават кавалификацията си или да придобият нов занаят. Ваучерите за всеки отделен човек са с различна стойност, като таванът е 1800 лв. Максималната сума обаче ще бъде предоставяна за придобиване на трета степен на професионална квалификация.

90 милиона лева пък са заделени за продължването на програмата за намалено работно време. На практика "полубезработните" ще получават малко над 350 лв., докато предприятието им стъпи на крака и започне да изплаща целите суми. Държавната субдисия обаче ще се получава само ако в свободните от работа часове работниците посещават курсове, припомниха от ведомството на Тотю Младенов. За сметка на това от министерството ще поемат разходите на служителите за транспорт от и до центъра за обучение.

Най-голям интерес засега има към курсовете по английски език, казаха от министерството на Тотю Младенов. Масовата част от хората, които са пожелали да се учат на занаят, се ориентират към сферата на туризма. Те се записват на курсове по готварство, сладкарство, сервитьорство и т.н.

Причината е, че въпреки кризата именно от този бранш идват 14 на сто от БВП на страната. Освен това в туризма откриването на нови работни места е много динамичен процес, уточниха от социалното министерство. С голям успех доскоро са се ползвали и обученията за заварчици заради постоянния недостиг на такава работна ръка у нас. След като бумът на строителството утихна заради кризата обаче, и тази професия стана неатрактивна, поясниха от екипа на Тотю Младенов.

От ведомството много разчитат и на общините, които се очаква да посочат от какви специалисти се нуждаят и от какви - не. За да насърчат производството на нужните им работници, 80 кметства у нас ще получат 3 милиона лева субсидия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини