България ще се включи в обща европейска помощ със снаряди за Украйна, каза Тагарев пред Политико

България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда за борбата си с Русия. Това казва министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за Политико.

Изданието отбелязва, че България е една от двете държави членки на ЕС, които не са се включили към общата поръчка за 155-милиметрови снаряди за Украйна по линия на Европейската агенция за отбрана. Другата е Ирландия, която е военно неутрална. Справка на сайта на агенцията обаче показва, че и Дания също не участва, отбелязва БНР.

"Ние категорично се стремим да се присъединим към тази коалиция", казва Тагарев и добавя, че България вероятно ще може да осигури част от необходимите муниции за Украйна.

Министърът казва още, че няма политическо решение, но със сигурност "ще положи усилия" и вярва, че "ще се намери начин".

Този ход бележи рязък обрат за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност, в който се проведоха пет избора за две години, отбелязва Политико.

Досега президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство се противопоставяха на това произведени в България боеприпаси да стигат до Украйна. Те казваха, че страната няма как да се включи в общата европейска поръчка, защото не притежава и не произвежда 155-милиметрови снаряди, което не е вярно.

Министрите на отбраната на НАТО се срещат в Брюксел в четвъртък и петък, за да обсъдят как да увеличат капацитета на алианса за подкрепа на Украйна.

През май страните от ЕС се споразумяха да изпратят 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март следващата година, като се съгласиха да дадат боеприпаси от собствените си запаси и да получат частично възнаграждение за това.

Те се договориха за 1 млрд. евро за тази част от плана и още 1 млрд. евро за схема за съвместно снабдяване, за да осигурят маршрути до Украйна и да попълнят запасите си. Европейската агенция по отбрана (EDA) започна проекта за съвместно снабдяване с амуниции, досега само България и военно неутралната Ирландия не са се присъединили.

"Предимството на официалното присъединяване на София към коалицията е, че традиционно България е специализирана в производството на ръчни огнестрелни оръжия, леки оръжия и муниции, производство от времето на СССР", казва Тагарев.

По думите му доставката на изтребители МИГ-29 и противовъздушни системи ще бъде "предизвикателство", тъй като те са нужни на България. Тагарев казва още, че България е напът на увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., което според него е "минимумът".

"Украйна непременно трябва да стане член на НАТО, когато условията позволят това, което означава след като войната с Русия приключи", казва Тагарев.

По думите му отстояването на тази гледна точка не е лесно в страна, в която едва 46% от хората смятат, че войната в Украйна е изцяло по вина на Русия. За сравнение - в ЕС средният процент е 88.

Тодор Тагарев изразява безпокойство от влиянието на Москва в България и допълва, че обмисля създаването на нова специализирана структура за борба с руската дезинформация.

"Руската посланичка и някои политически партии, както и влиятелни политици говорят на един и същ език и той не е езикът на нашите съюзници", казва министърът на отбраната на България.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини