Предстои ограждане и разширяване на гробищен парк "Беклийца"

Общна Смолян възнамерява на  площ от около 6200 кв.м., да изгради 5 нови гробни полета, които ще съдържат около 840 нови гробни места, съобщи кметът Николай Мелемов. В град Смолян за 2021 г. и 2022 г. са извършени средно около 165 погребения в нови гробове. Останалите са в съществуващи. В голямата си част тези места са на гробището в кв. Беклийца. Това означава, че ако приемем една трета от погребенията в бъдеще да са в кв. Райково, то полетата трябва да са достатъчни за около 15 години изчислили от местната администрация.
В проекта се предвиждат приблизително 415 метра подпорни стени, вертикална планировка, както и 125 метра алея и пътен обход. Теренът е пресечен, сложен и с големи наклони.Изграждането на чисто нов гробищен парк е свързано с тежки процедури, а и във времето хората предпочитат да ползват съществуващите гробищни парка в различните квартали на града.Мелемов обяснява, че по  отношението на финансирането,  както за този, така и за други приоритетни обекти са търсили и продължават да търсят  финансиране от държавата.
Темата с гробищните паркове от години е проблемна и болна за смолянчани тъй като гробищните парцеи са на изчерпване. На "Беклийца" вечните домове вече са достигнали до самия път, видя екип на СмолянБГвести. От общината обяснавят, че парцелите са в рамките на гробищния парк и нямало нищо нередно. Предстояло мястото  да бъде оградено, както и да започне погребване в допълнително осигурените за целта имоти в кв. Беклийца,допъва още Мелемов.
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини